Alanya Muz Üreticileri Fiyatlardan Memnun!
Antalya’nın Alanya ilçesinde seralarda yetiştirilen muzlar, sabahın ilk ışıklarıyla kesilmeye başlanırken, kamyonetler aracılığıyla depolara taşınıyor. Üreticiler, tüccara 35 TL’ye sattıkları muz fiyatlarından oldukça tatmin olduklarını belirtiyorlar.
Muz üretiminde ve ticaretinde önemli bir merkez haline gelen Alanya’da, seralardan kesilen muzlar, toptancı haline ulaşmadan önce çeşitli işlemlerden geçiyor. Toptancı haline getirilen muzlar, önce temizleniyor, ardından sarartma işlemi için depolara kaldırılıyor. Depolarda, çalışan işçiler; yaptıkları işin anlamını ve üretime olan katkılarının mutluluğunu dile getiriyor.
Muz fiyatlarındaki son artış, üreticilerin yüzünü güldürüyor. Üreticiler, ithal muz yerine yerli muz tüketiminin ülke ekonomisine daha fazla katkı sağladığını savunuyor. Alanya’da yer alan muzlar, iç pazarda büyük bir ilgi görüyor ve üreticiler de bu durumdan memnuniyet duyuyor. Kesimi yapılan muzlar, kamyonetlerle depolara taşınırken, 35 TL’den satılan muz fiyatlarından üreticilerin memnuniyeti dikkat çekiyor.
“Fiyatlar gayet güzel, bundan iyisi can sağlığı”
Demirtaş toptancı haline sabah erken saatlerde muzlarını toplayıp satmaya gelen Mehmet Yanıkoğlu, “Bahçemde 5 dönüm arazide muzları yetiştiriyorum. Sabah erken kalktık, iki arkadaşımla birlikte muzları kestik, arabaya yükledik ve Demirtaş’taki toptancı haline getirdik. Fiyatlar gayet güzel, bundan iyisi can sağlığı” şeklinde ifade etti.
“İç pazara çalışıyoruz”
Alanya’daki muz üretimi, genellikle ihracat pazarından ziyade iç pazara yönelik yapıldığına dikkat çeken Demirtaş toptancı halindeki komisyoncu Hüseyin Mecek, “Sabahın ilk ışıklarıyla birlikte işçilerimiz ile bahçelerden muz kesimi yapıldıktan sonra burada temizlik, yıkama, kasalama ve paketleme işlemlerini gerçekleştiriyoruz. Sonrasında sarartma odalarına kaldırıyoruz. Fiyatlar bugünlerde biraz daha iyi, üretici ile tüccarlar arasında denge oluşturmaya çalışıyoruz. İhracatımız yok, ağırlıklı olarak iç bölgelere çalışıyoruz; bunun da merkezi İstanbul” dedi. Mecek, muz üretiminin giderek arttığını ifade etti ve “Muzun ilk çıktığı yer Demirtaş bölgesi ve üretim artışı devam ediyor” şeklinde ekledi.
Alanya’nın Demirtaş Mahallesi’nde 8 dönüm serada muz yetiştiriciliği yapan Mazlum Ağrılı, “18 yıldır muz üretimi ile uğraşıyorum, memnunum ve keyifle çalışıyorum. Şu an fiyatlar iyi durumda. Yetkililerden ricam, ithal muzu içeriye almasınlar; yerli muz bizleri güçlendirsin ki bizler daha hevesle çalışalım” dedi.
“15 bin dönüm arazide muz üretiliyor”
Alanya İshaklı Mahallesi Muhtarı ve aynı zamanda muz üretimi yapan Rasim Okyanus, “Demirtaş bölgesi olarak 15 bin dönüm üzerinde üretim yapmaktayız. Halkın geçim kaynağı avokado ve muz üretimidir. Muz fiyatlarından oldukça memnunuz. İthal muz geldiğinde Türkiye’nin kapasitesi yaratmadığı için fiyatlar düşüyor ve bu da üreticiyi mağdur ediyor. Muzun maliyeti yüksektir; gübre, işçi parası gibi giderler ekleniyor. Şu an fiyatlar iyi, ancak 30 liranın altına düştüğünde biz zarar ediyoruz” diye konuştu. – ANTALYA