Yatırımda Başarı İçin Analiz Şart!
Finansal piyasalarda yapılan en büyük hatalardan biri, bilinmeyen projelere ya da şirketlere, yanlış zamanda ve yanlış yerden yatırım yapmak olarak öne çıkmaktadır. Bu yazıda, temel ve teknik analizin ne olduğunu açıklayacak ve bu bilgilerin yatırımcılara hangi avantajları sağladığından bahsedeceğiz.
Temel analiz, bir varlığın ekonomik, sosyal, sektörel ve diğer niteliksel ile niceliksel boyutları üzerinden değerlendirilmesi sürecidir. Temel analizi gerçekleştirmek için makro ve mikroekonomik verilerin yanı sıra küresel olaylara, politik gelişmelere ve diğer önemli haberlere dikkat etmek gerekmektedir. Örneğin, yapay zeka projelerinin popülerleşmesi ile enerji ve çip sektörlerinin değer kazanacağına dair bir beklenti, bu alanlara yapılan yatırımlarda kârlılık sağlayabilir.
Ayrıca şirketlerin içindeki haber akışına da hakim olmalısınız. Şirket yöneticilerinin kimler olduğu, yolsuzluk veya vergi kaçakçılığı gibi durumların olup olmadığı, diğer şirketlerle yapılan anlaşmalar ve katıldıkları ihaleler gibi çeşitli detaylar önemli bilgiler sunar. Tüm bu unsurlar temel analiz çerçevesinde değerlendirilebilir.
Cevaplanması gereken sorular
Kripto paralar bağlamında ayrıca projelerin token ekonomisi ve mevcut trendlerle ilgili verileri de göz önünde bulundurmalısınız. “Bu proje ne amaçla kullanılıyor?”, “Arzı ne kadar?”, “Dağıtım stratejileri nasıl işliyor?”, “Arz ve token enflasyonu kontrol etmek için yakım mekanizmaları var mı?”, “Diğer kullanıcıları çekmek için izlenen yolar ve sunulan ödüller neler?”, “Mevcut trendlerle çelişiyor mu?” gibi soruların yanıtlarını araştırmalısınız.
Teknik analiz ise geçmiş fiyat hareketleri ve işlem hacimleri temelinde bir varlığın gelecekteki değerini tahmin etme çabasıdır. Bu analiz, tarihin kendini tekrar etme olgusuna dayanır. Daha önceki yazılarımda “Price Action”dan “Footprint”e kadar birçok teknik analiz yöntemi tanıtıldı. En basit haliyle trend çizgileri çizmek ve destek-direnç seviyelerini belirlemek de teknik analize dâhildir. Bunun dışında hareketli ortalamalar ve göreceli güç endeksi (RSI) gibi teknik göstergeler de analiz sürecinde kullanılmaktadır.
Destek ve direnç seviyeleri gerçekten de çalışıyor mu?
Teknik analizin anlaşılabilir olmasının bir nedeni, yatırımcıların grafiklerini anlamlandırma çabasıdır. İnsanlar belirsizliklerden ve kontrol edemedikleri durumlardan hoşlanmaz. Bunu aşmanın en pratik yolu, mevcut belirsizlikleri ortadan kaldıracak ve kontrol hissi uyandıracak stratejiler geliştirmektir. Teknik analiz tamamen işe yaramaz gibi düşünülmemelidir. Aksine birçok kişi ve kurum, teknik analizi kullanarak işlem yapmaktadır. Destek ve direnç seviyeleri işlemlerde önemli rol oynamaktadır. Teknik analiz, doğru yönlendirmeler sunarak yatırımcıların kontrol hissini artırabilir. Yatırım kararlarınızı belirli seviyeler doğrultusunda alarak risklerinizi azaltabilir ve kâr elde etmek için stratejiler geliştirebilirsiniz. Kendi sezgileriyle rastgele alım-satım yapmaya çalışan bir kişi, durumu riske atmış olur.
Rastgele değil, veriye dayalı yatırım kararı alabilmek
Temel ve teknik analiz sayesinde, varlıkların ucuz ya da pahalı olduğunu tespit ederek daha bilinçli yatırım kararları verebilir, hangi varlığı tercih etmeniz gerektiğini anlayabilirsiniz (örneğin savaş dönemlerinde altın veya enerji sektörüne olan talep artabilir). Piyasa