Ekonomi

Yabancı Yatırımlarda Hedef Yüzde 1.5!

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, 2002’de dünya genelindeki yabancı yatırımlardaki paylarının yüzde 0,2 iken, bunu yüzde 1’e çıkardıklarını ve 2028 yılına kadar bu oranı yüzde 1,5’e yükseltmeyi hedeflediklerini açıkladı.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu, AK Parti Samsun Milletvekili Mehmet Muş başkanlığında toplandı. Bu toplantıda Ticaret Bakanlığı ve bağlı kurumların 2025 yılı bütçesi masaya yatırıldı. Bütçe görüşmelerinin sonunda Bakan Bolat, milletvekillerinin sorularını yanıtladı.

Küresel ticaretteki daralmaya rağmen Türkiye’nin dış ticaret ve cari işlemler verilerinin olumlu olduğunu vurgulayan Bolat, ithalatın 27,5 milyar dolarlık, dış ticaret açığının ise 35,5 milyar dolarlık bir azalma gösterdiğini belirtti.

Bolat, Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası’nın ocak-eylül dönemine ait cari işlemler açığını 5,3 milyar dolar olarak açıkladığını hatırlatarak, “Bu rakamlara yaklaşık 57 milyar dolardan geldik. Türkiye, dünya ticaretindeki payını sürekli artırıyor. Mal ihracatından aldığımız payı yüzde 1,08’e, hizmet ihracatından aldığımız payı ise yüzde 1,35’e çıkardık. Mal ve hizmet ihracatımız toplamda 375 milyar dolara ulaştı” ifadelerini kullandı.

Bakan Bolat, Türkiye’de doğrudan yabancı yatırım miktarının 1950-1980 yılları arasında 1 milyar dolar, 1980-2002 yılları arasında 15 milyar dolar ve 2003-2024 yılları arasında ise 271 milyar dolara çıktığını vurguladı. 2002’ye kadar Türkiye’deki yabancı yatırımcı sayısının 5 bin 600 iken, bu sayının 83 bin doğrudan yatırımcıya ulaştığına dikkat çeken Bolat, yabancı yatırımcıların buraya gelmesini etkileyen unsurlar arasında hukukun varlığı, ekonomik ve siyasi istikrarın önemine işaret etti.

Bakan Bolat, Türkiye’nin BRICS üyesi olup olmayacağıyla ilgili olarak, “Hindistan’ın veto etmesi gibi bir durum söz konusu değil. Türkiye, BRICS’e başvurmuş durumda. Ortak üyelik statüsünde yanıt almayı bekliyoruz” diye konuştu. Türkiye’nin, Avrupa Birliği (AB) ile olan Gümrük Birliği’nin devam ettiğini ve Türkiye’nin çeşitli uluslararası kuruluşlara üyeliğinin sürdüğünü ekledi.

BOLAT, TÜFE’nin son beş ayda 27,5 puan gerilediğini ve orta vadeli program hedefleri doğrultusunda enflasyonu azaltmaya kararlı olduklarını söyledi.

Elektronik ticaretle ilgili olarak 6563 sayılı kanunun Temmuz 2022’de yürürlüğe girdiğini belirten Bolat, bu kanuna dayalı birçok düzenlemenin başarıyla uygulandığını ifade etti.

Türkiye’nin e-İhracat oranının 2002’den bu yana hızla arttığını ve bu yıl 7 milyar dolara ulaşmasının beklendiğini dile getirdi. Anadolu’da yaklaşık 240 bin esnaf ve KOBİ’nin e-İhracata yöneldiğini bildiren Bolat, toplam ihracatta e-İhracat payının yüzde 3’e ulaşacağını açıkladı.

Bakan Bolat, Türkiye’den uzak doğu firmalarının e-İthalat yoluyla pazarı hızlı bir şekilde ele geçirdiğini ve bu çerçevede düzenlemelere ihtiyaç olduğuna dikkati çekti.

Kadın kooperatiflerine sağlanan desteklerin artırılması konusuna da değinen Bolat, kadın kooperatiflerinin üretim ve ihracat konusunda önemli katkılar sağladığını vurguladı.

Bakan Bolat, Türkiye’nin Filistin konusundaki çabalarını sürdürdüğünü, Türkiye’nin, İsrail’i ateşkese zorlayan ülke olduğunu vurguladı. “İsrail, almak istediği silahları ABD’den, Avrupa’dan zaten alıyor” diyen Bolat, Türkiye’nin uygulayıcı bir bakanlık olduğunu ve uluslararası ticaretin devam ettiğini belirtti.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu