Vatandaş Borç İçinde, İcra Dosyaları Rekor Kırdı
(ANKARA) – Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Türkiye’de kaydedilen derdest dosya sayısının önceki yıla göre 1 milyon 49 bin adet artış gösterdiğini ve 20 Aralık itibarıyla UYAP üzerinden açılan icra dairelerindeki toplam dosya sayısının 22 milyon 673 bine ulaştığını açıkladı. Gürer, bu durumu vatandaşların, yoksulluk sınırının altında yaşam mücadelesini borçlanarak sürdürmeye çalışmasıyla ilişkilendirdi.
Ömer Fethi Gürer, 2025 yılına ait bütçe ve halkın borç durumuyla ilgili yazılı bir değerlendirme gerçekleştirdi. Bütçenin 2025 hedefleri arasında yeni vergi ve zamların yer alacağını dile getiren Gürer, borç miktarının 4 trilyona yaklaşmasının 2025 yılında ödeme gücü olmayanlar için icra sürecini başlatacağını vurguladı. Gürer, “Derdest dosya sayısı geçen yıla göre net olarak 1 milyon 49 bin adet artmış ve icra dairelerinde bulunan toplam dosya sayısı 20 Aralık itibarıyla 22 milyon 673 bine yükselmiştir. Vatandaş, yoksulluk sınırı altında yaşam mücadelesini borçlanarak sürdürmeye çalışıyor” ifadelerine yer verdi.
“Bireysel kredilerin bakiyesi 28,5 milyar lira artarak 2 trilyon 53 milyar liraya yükseldi”
6-13 Aralık döneminde bireysel kredilerin toplam bakiyesi 28,5 milyar lira artış göstererek 2 trilyon 53 milyar liraya çıktı. Kredi kartı borç bakiyesi de 23,2 milyar lira artarak 1 trilyon 813 milyar liraya ulaştı. Tüketicilerin bankalara olan borçları, 2023 yılı sonuna göre 1 trilyon 138 milyar lira artış gösterdi. Bu süre zarfında bireysel kredilerin bakiyesi 495 milyar lira, kredi kartı borçları ise 643 milyar lira artış kaydetti. Bankalar ve finans kuruluşları, zamanında tahsil edemedikleri bireysel kredi ve kredi kartı alacaklarını icra takibine alarak son haftada 303 milyon lira artış ile toplamda 106,5 milyar liraya ulaştı.
“Varlık yönetim şirketlerinin, vatandaşlardan alacakları bu yıl 21 milyar lira arttı”
Bankalar tarafından icra takibine alınan bireysel kredi ve kredi kartı borçlarında yılbaşından bu yana toplam 61 milyar liralık bir artış kaydedildi. Bankaların, zaman zaman alacaklarını düşük bir karşılıkla varlık yönetim şirketlerine devretmeleri nedeniyle gerçek rakamların daha da yüksek olduğu söyleniyor. Varlık yönetim şirketlerinin vatandaşlardan alacakları bu yıl 21 milyar lira artış gösterdi.
Yılbaşından itibaren batık kredi kartı borçları yüzde 234, batık bireysel kredi borçlarında ise yüzde 84 oranında bir artış gözlemlendi. Yüksek faiz oranları ve enflasyon, geliri yeterince artmayan bireylerin borçlarını geri ödemesini zorlaştırıyor.
“Vatandaşların 168,1 milyar lira icralık kredi borcu bulunuyor”
Merkez Bankası’nın hazırladığı son Finansal İstikrar Raporu’na göre, varlık yönetim şirketlerinin kontrolünde 62 milyar liralık batık tüketici kredisi ve kredi kartı alacağı bulunuyor. Vatandaşların, faizler ve icra masrafları hariç, toplamda 168,1 milyar lira icralık kredi borcu olduğu bildirilirken, TOKİ’ye de 70 milyar liralık taksitli konut borcu bulunmakta. Bu durum, vatandaşların bankalara, finans kuruluşlarına, varlık yönetim şirketlerine ve TOKİ’ye olan toplam borçlarının 3 trilyon 998 milyar lirayı aştığını gösteriyor.
“Karşılıksız çeklerin parasal tutarı yüzde 203,1 oran