Türkiye, Portekiz’e Askeri Gemi İhraç Etti!
Türkiye Savunma Teknolojileri Mühendislik ve Ticaret A.Ş. (STM), Portekiz Deniz Kuvvetleri’nin açıkladığı Lojistik Destek Gemi ihalesini kazanarak tarihi bir başarıya imza attı. Bu proje çerçevesinde, Türkiye’nin ilk kez bir Avrupa Birliği (AB) ve NATO üyesi bir ülkeye askeri gemi üretip ihraç edeceği belirtiliyor. İhale kapsamında toplam iki adet denizde ikmal ve lojistik gemisi inşa edilecek.
Türkiye Savunma Teknolojileri Mühendislik ve Ticaret A.Ş, önemli bir uluslararası başarıya imza atarak, Portekiz Deniz Kuvvetleri’nin açmış olduğu lojistik destek gemisi ihalesinde, alanında önde gelen birçok firmayı geride bıraktı. Portekiz Deniz Kuvvetleri, STM’nin sunduğu mühendislik çözümünü oybirliği ile başarılı bir şekilde değerlendirdi. Bu projeyle birlikte Türkiye, STM aracılığıyla AB ve NATO üyesi bir ülkeye askeri gemi ihracatı gerçekleştirmiş oldu.
Denizde İkmal ve Lojistik Destek Gemisi Projesi (Auxiliary Oiler Replenisher and Logistics Ship) çerçevesinde, STM ana yüklenici olarak iki adet gemi tasarlayacak ve bu gemilerin Türkiye’deki özel bir tersanede inşa edilmesi sağlanacak.
İmza töreni Lizbon’da gerçekleştirildi
Türkiye ile Portekiz arasındaki iş birliğini güçlendirecek olan Denizde İkmal ve Lojistik Destek Gemisi Projesi’ne dair sözleşme imza töreni, 17 Aralık 2024 tarihinde Portekiz’in başkenti Lizbon’da gerçekleştirildi. Törene, Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. Haluk Görgün, Portekiz Deniz Kuvvetleri Komutanı Adm. Henrique Gouveia e Melo, Portekiz Savunma Sanayii Ajansı (IdD) Başkanı Carlos Félix ve diğer üst düzey temsilciler katıldı.
Projenin taşıdığı öneme değinen Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. Haluk Görgün, “Türk savunma sanayii son yıllarda büyük bir ilerleme kaydetti. Şu anda dünyada kendi savaş gemisini üretebilen 10 ülkeden biri olan Türkiye, dost ve müttefik ülkelere bu platformları ihraç etme aşamasına gelmiştir. Portekiz Donanması için imzalanan iki adet ikmal tankeri, aynı zamanda Portekiz ile Türkiye arasındaki ilk askeri gemi ihracatını simgelemektedir. Bu anlaşmanın, diğer alanlarda da geniş bir iş birliğine zemin hazırlayacağını umuyoruz” şeklinde konuştu.
“AB ve NATO üyesi ülkeye ilk askeri gemi ihracatımız gerçekleşiyor”
Türk savunma sanayisini uluslararası platformda başarılı bir şekilde temsil ettiklerini ifade eden STM Genel Müdürü Özgür Güleryüz, projeye 2025 yılında başlamayı hedeflediklerini belirtti. Güleryüz, “Türk Donanması’nı yerli ve milli platformlarla güçlendirmenin yanı sıra, çeşitli uluslararası projelere de imza atıyoruz. Bugün, Portekiz ile savunma iş birliğini artıracak, ‘Auxiliary Oiler Replenisher and Logistics’ gemilerinin sözleşmesini imzalamaktan büyük mutluluk duyuyoruz. Bu proje, Türkiye’nin bir AB ve NATO üyesi ülkeye gerçekleştirdiği ilk askeri gemi ihracatı özelliğini taşımakta” dedi.
Denizden yakıt ikmali yapacak, zırhlı araç taşıyacak ve lojistik destek sağlayacak olan bu gemiler, Türkiye’nin askeri deniz mühendisliğinde geldiği seviyeyi göstermesi açısından son derece önemlidir. Proje kapsamında inşa edilecek gemiler, modüler bir tasarım ile donatılmış olup, zırhlı araç taşıma kapasitesi dahil olmak üzere çeşitli görevlerde etkin bir şekilde kullanılabilecektir. Gemiler 20 adede kadar hafif taktik zırhlı araç taşıyabilecek kapasitede dizayn edilmiştir.
Gemilerin, modüler ve çok yönlü tasarımları sayesinde, kriz anlarında insani yardım, arama kurtarma ve hastane gibi