Siyaset

Savunma Sanayii İçin Yeni Vergi Düzenlemeleri Açıklandı

AK Parti Grup Başkanı Abdullah Güler, Savunma Sanayii Destekleme Fonu’nun kaynaklarını artırmaya yönelik yeni teklif hakkında önemli açıklamalarda bulundu. Güler, vergi beyannamelerinden, gümrük idarelerine ve sosyal güvenlik kurumlarına verilen beyannamelerden alınan damga vergisi tutarı kadar, yıllık gelir vergisi beyannamelerinden de damga vergisi tutarının yarısı kadar bir bedel alınacağını belirtti.

Ak Parti milletvekilleri Hüseyin Altınsoy ve Necmettin Erkan ile birlikte düzenlediği basın toplantısında Güler, TBMM Genel Kurulu’nda yapay zeka, çocukların korunması ve kadına şiddet konularında araştırma komisyonlarının kurulduğunu hatırlattı. Üye seçimlerinin sonrasında komisyonların çalışmalarına başlayacağını ifade eden Güler, balıkçılık ve İliç Maden Kazası ile ilgili araştırma komisyonu raporlarının TBMM Başkanlığı’na sunulacağını da kaydetti.

Savunma Sanayii ile ilgili bazı düzenlemeler içeren teklifin 12 maddeden oluştuğunu aktaran Güler, teklifin TBMM Başkanlığına sunulduğunu bildirdi. Güler, Rusya-Ukrayna Savaşı’nın ve İsrail’in Gazze’deki saldırılarının hız kesmeden devam ettiğini hatırlattı.

İsrail’in Gazze’deki katliamıyla yetinmeyerek Lübnan ve İran’ı hedef aldığını vurgulayan Güler, “Bölgede savaş ortamı yaşanırken, sınırımızda terör koridoru kurma çabaları da devam ediyor. Tüm bu sıcak gelişmelerin ortasında, savunma sanayimizi güçlendirmek büyük önem taşıyor.” şeklinde konuştu.

Güler, “Bize düşen, geçmişte olduğu gibi ülkemizi güvenli bir liman hâline getirmektir.” diyerek savunma sanayisindeki gücün kritik bir avantaj olduğunu belirtti. Savunma sanayisinin sürekli olarak büyüdüğünü ve geliştiğini belirten Güler, geçmişte başlatılan projelerin olumlu sonuçlarını görmekte olduklarını dile getirdi.

Geldiğimiz noktada Türkiye’nin İHA ve SİHA teknolojisi alanında dünyada önde gelen üç ülkeden biri haline geldiğini ifade eden Güler, Türkiye’nin kendi savaş gemisini üretebilen 10 ülkeden biri olduğunu vurguladı. Savunma sanayisinin, 3 bin 500 firmayla ekonomiye önemli katkılar sağladığını belirten Güler, “Çelik Kubbe Projesi” ile hava sahasını tehditlere karşı koruyacak bir güvenlik şemsiyesinin inşa edileceğini anlattı.

Projelerin Savunma Sanayii Destekleme Fonundan yapılan harcamalar ile hayata geçirildiğini bildiren Güler, Fonun en büyük kaynağının genel bütçe vergi gelirlerinden düzenli olarak ayrılan paylar olduğunu dile getirdi.

Savunma sanayisindeki yatırımlar için ek kaynak oluşturmayı hedeflediklerini belirten Güler, teklifle birlikte belirli vergi düzenlemelerinin uygulanacağını ifade etti. Gayrimenkul alım satım işlemleri için alıcı ve satıcıdan 750 lira alınacağını, tapuda yapılan diğer işlemlerden ise 375 lira alınacağını açıkladı. Ayrıca, yüksek limitli kredi kartlarından yıllık 750 lira Savunma Sanayii Destekleme Fonuna katılma payı alınacağını aktardı.

Lübnan’daki Türk askerinin görev süresinin uzatılacağını belirten Güler, Türkiye’nin savunma sanayisinin büyük bir destan yazdığını belirtti. TBMM Başkanlığına ilerleyen günlerde yargı, siber güvenlik ve diğer alanlarla ilgili yeni kanun tekliflerinin sunulacağını bildiren Güler, Lübnan’daki Türk askerinin görev süresi ile ilgili tezkerenin de önümüzdeki hafta gündeme geleceğini aktardı.

İnfaz sistemine dair düzenlemelere ilişkin soruya yanıt veren Güler, 9. Yargı Paketi’nde yer almayan yargılama süreleri ve noterlik hizmetleriyle ilgili yaklaşık 24 maddeden oluşan bir teklif sunacaklarını, infazla ilgili çalışmaların da devam ettiğini bildirdi.

2024 ile 2025 yıllarında emekli olacakların maaş farklarına ilişkin bir soruyu yanıtlayan Güler, mevcut endişelerin yaygın bir durum olmadığını, geçmiş yıllardaki maaş bağlama oranları ve kriterlerinin aynı şekilde sürdüğünü belirtti. Dengeli ve adil bir emeklilik sisteminin inşa edilmesi gerektiğine dikkat çeken Güler, yeni bir düzenleme olmadan şimdilik mevcut durumun devam ettiğini kaydetti.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu