Teknoloji

OpenAI, Sora Video Sistemini Nihayet Kullanıma Sundular!




Yapay zeka alanında öncü olan OpenAI, uzun bir aradan sonra geliştirdiği video sistemi Sora’nın çıkışını nihayet başlatıyor. Bu teknoloji, metinlerden gerçekçi videolar oluşturabilme kabiliyeti ile dikkat çekiyor.

Sora, başlatılmadan önce birkaç ay boyunca pek fazla gündeme gelmemişti. OpenAI, sistemin ön gösterimini daha önce yapmış olsa da, geliştirme çalışmalarına bugün itibariyle resmi olarak başlanıyor. Sora, mevcut durumda mükemmel seviyeye ulaşmamış olsa da, bazı durumlarda 720p (alt çözünürlük ise 480p) kalitesinde etkileyici videolar üretebiliyor. OpenAI CEO’su Sam Altman, Sora ile ilgili şu bilgileri paylaştı: “ChatGPT Plus hesabı ile ayda 50 Sora videosu üretim hakkı elde edeceksiniz. Pro hesapta ise 500 hızlı üretim ve daha yavaş modda sınırsız üretim hakkı sunulmakta.”

Daha önce Sora’nın tanıtılmasıyla ilgili ilginç bir gelişme yaşandı. Bazı sanatçılar, sistemi protesto etmek amacıyla modele erişim sağladılar. Bu sanatçılar, Sora’nın gelişimine katkıda bulunduklarını ancak bunun için OpenAI’dan herhangi bir ödeme almadıklarını belirttiler. Yaptıkları açıklamada, “Biz sizin ücretsiz hata (bug) testçileriniz, medya kuklanız ya da eğitim verileriniz değiliz” ifadelerini kullandılar. OpenAI’ın 150 milyar dolar değerlemeyle milyarlarca dolar toplaması, bu test süreçlerinin ücretsiz yürütülmesine yönelik eleştirileri de beraberinde getiriyor. Sızıntılar üzerinden yapılan yeni paylaşımlar, Sora’nın iyi bir hizmet verseler de hala mükemmel olmadığını ortaya koyuyor.

OpenAI, geçtiğimiz aylarda Sora projesinde çalışan önemli bir figürü kaybetti. Sora’nın geliştirilmesine liderlik eden Tim Brooks, Google DeepMind’a geçiş yapacağını duyurdu. Brooks, kişisel X hesabında, “Google DeepMind’da video üretimi ve dünya simülatörleri üzerinde çalışmak için geçiyorum! Bu kadar yetenekli bir ekiple çalışmak için sabırsızlanıyorum. OpenAI’da Sora’yı geliştirirken harika iki yıl geçirdim. Beraber çalıştığım tüm tutkulu ve nazik insanlara teşekkür ederim. Yeni maceram için heyecanlıyım!” dedi. Google DeepMind CEO’su Demis Hassabis ise, “Uzun süredir masada olan dünya simülatörü hayalini gerçeğe dönüştürmek için Tim Brooks ile birlikte çalışacağımız için çok heyecanlıyız!” ifadelerini kullandı. Ancak burada bahsi geçen dünya simülatörünün ne olduğu henüz netlik kazanmadı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu