Gündem

Mezopotamya İlkokulu’nda Hayaller Şehir Oluyor!

Diyarbakır’daki Mezopotamya İlkokulu öğrencileri, “hayallerindeki şehri” okulun koridoruna yansıttı.

Merkez Kayapınar ilçesinde yer alan Mezopotamya İlkokulu, Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli kapsamında, çocukların hayal güçlerini geliştirmek, akran ve aileleriyle olan iletişimlerini güçlendirmek, teknolojik bağımlılıktan uzak durmalarını sağlamak, sıfır atık ve geri dönüşüm konusunda hassasiyetlerini artırmak amacıyla “Geleceğin Şehrini Tasarla Projesi”ni hayata geçirdi.

Proje çerçevesinde, okulda eğitim gören 1740 öğrenci, hayallerindeki şehirde görmek istedikleri yapıları geri dönüşüm malzemeleri kullanarak tasarlamaya davet edildi.

Yaklaşık bir ay süren çalışmalar sonucunda, 500 öğrencinin tasarladığı maketlerden 100’ü, okul koridorunda oluşturulan “Mezopotamya Şehri”nde sergilendi.

Öğrencilerin hayal gücünün bir yansıması olan “kavgasız bahçe”, “ağaçtan kütüphane”, “duvarları olmayan hayvan barınağı”, “organik meyve bahçesi” gibi rengarenk maketler büyük ilgi gördü.

“Güzel bir şehir oluşturuldu”

Okul müdürü Mehmet Bahattin Parlaklı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli’nin eğitimde yenilikçi bir yaklaşım sunduğunu belirtti.

Model çerçevesinde uygulamaya koydukları “Yaşam Becerileri Projesi”nden esinlenerek “Geleceğin Şehrini Tasarla Projesi”ni geliştirdiklerini belirten Parlaklı, bu sayede öğrencilerin hayal ettikleri dünya ve şehirleri keşfetmeyi hedeflediklerini ifade etti.

Parlaklı, “Çok güzel bir çalışma oldu. Güzel bir şehir kuruldu. Bu şehre ‘Mezopotamya Şehri’ adını verdik.” dedi.

Proje sayesinde öğrencilerin evde velileriyle birlikte keyifli zaman geçirdiklerini, işbirliği yaptıklarını dile getiren Parlaklı, bu yaklaşımın öğrencileri tablet ve ekran bağımlılığından uzaklaştırarak kolektif bir çalışma yapma fırsatı sunduğunu kaydetti.

Parlaklı, proje ekibinin belirlediği 100’e yakın eserin “Mezopotamya Şehri” sergisinde görücüye çıktığını, Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli çerçevesinde hazırlanan yaşam projeleri ile bu uygulamanın hayata geçtiğini vurguladı. Bu süreçte matematik, hayat bilgisi ve Türkçe derslerinin de devreye alındığını aktardı.

Parlaklı, eserlerin ilerleyen günlerde İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından düzenlenecek sergilerde de sergileneceğini ifade etti.

“Hayal dünyalarının ne kadar zengin olduğunu gördük”

Sınıf öğretmenlerinden Evin Bel, amaçlarının çocukları yaratıcılık, problem çözme ve işbirliği becerileri açısından geliştirmek olduğunu belirtti.

Bel, “Bu sadece bir tasarım projesi değil, aynı zamanda öğrencilerin öğrenme, sosyal ve duygusal becerilerinin ne kadar geliştirilmiş olduğunun bir kanıtı. Öğrencilerin eserleri o kadar muhteşem ki hayal dünyalarının zenginliğini görmekten büyük bir mutluluk duyduk. ‘Kavgasız bahçe’, ‘ağaçtan kütüphane’, ‘hayvan barınaklarının duvarlarının olmaması’ gibi harika fikirlerin ortaya çıkması gerçekten etkileyici.” şeklinde konuştu.

“Maketlerin geri dönüşüm malzemelerinden yapılması önemli”

Hamza Şen, proje kapsamında çocukların özgün fikirlerle eserler ürettiklerini ifade etti.

Ailelerin de katıldığı bu keyifli çalışmanın büyük bir başarı olduğunu anlatan Şen, şunları kaydetti:

“Daha önce sınıflarımızda sıfır at

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu