Teknoloji

James Dyson Ödülleri’nde İki Yenilikçi İcat!

James Dyson Ödülü‘nün uluslararası düzeyde iki kazananı belirlendi. Tıp ve sürdürülebilirlik alanındaki küresel sorunlara yanıt veren iki yenilik, 30.000 Sterlin’lik ödüle layık görüldü. Bu yılki yarışmaya toplamda yaklaşık 2.000 başvuru gerçekleştirildi.

Uluslararası Medikal Kazananı Athena

24 yaşındaki tasarımcı Olivia Humphreys, annesinin kanserle mücadelesine tanık olduktan sonra geliştirdiği Athena adlı cihaz ile dikkat çekti. Kemoterapi hastaları için saç dökülmesini önlemeye yönelik, kafa derisi soğutma teknolojisini kullanan bu taşınabilir ve uygun fiyatlı cihaz, mevcut teknolojilerin fiyatının yirmide biri kadar bir maliyetle sunuluyor. Hastane dışı kullanıma elverişli olan Athena, hastaların kliniklerde geçirdiği süreyi azaltma potansiyeline sahip.

Uluslararası Sürdürülebilirlik Kazananı airXeed Radiosonde

Shane Kyi Hla Win ve Danial Sufiyan Bin Shaiful adlı doktora sonrası araştırmacılar tarafından geliştirilen airXeed, hava tahmini amacıyla kullanılan yeniden kullanılabilir bir sensördür. Geleneksel hava durumu balonlarının yarattığı plastik ve elektronik atıkların aksine, airXeed, akıllıca yere alçalma yeteneği ile uçak çarpışmalarını önlemek ve belirlenen atık toplama alanlarına inmek için tasarlandı.

Athena’nın geliştirilme süreci hakkında açıklama yapan Olivia Humphreys, “Peltier yarı iletkenlerinin yeteneklerini test etmek amacıyla bir prototip geliştirmeye karar verdim. Bir Peltier bilgisayar soğutma fanı sistemini, bir diyafram pompasını, annemin eski valizini ve babamın uçak bataryasını kullanarak güçlü bir konsept kanıtı oluşturdum. Bu çalışmadan sonra, ürünün formuna odaklandım, karton ve köpük modeller oluşturdum, işlevselliği artırmak amacıyla gerekli temas noktalarını belirledim. Son olarak, SolidWorks 3D CAD modellemesi ile nihai modelim Athena’ya dönüştü.” şeklinde konuştu.

Dyson konuyla ilgili görüşlerini paylaştı

Dyson’ın Kurucusu James Dyson, “Atmosfer bilgilerinin toplandığı hava balonları, düştüklerinde çevreyi elektronik atıklarla kirletiyor. Sürdürülebilirlik Kazananlarımız Shane ve Danial, bu cihazların hedeflenen inme noktalarına çok akıllıca dönmesine bir çözüm geliştirdiler. AirXeed Radiosonde, akçaağaç tohumu prensibini kullanarak, nazikçe yere inebiliyor ve uçakların riskli bölgelere inmelerine de olanak tanıyor. Bu cihaz yeniden kullanılabilir bir meteoroloji detektörü olarak çevresel atıkları azaltmakta ve maliyet tasarrufu sağlamaktadır. Gerçekten de oldukça zekice bir buluş.” ifadelerini kullandı.

İlginizi çekebilir: Xiaomi imzalı robot köpek CyberDog ile tanışın

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu