Sağlık

İnme Tedavisinde Robotik Rehabilitasyon Teknolojisi Kullanılıyor

GAZİLER Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Engin Koyuncu, inme hastalığına dair çarpıcı veriler paylaştı. Dünyada her yıl yaklaşık 15 milyon kişinin inme geçirdiğini belirten Koyuncu, Türkiye’deki yıllık vaka sayısının ise 125 bin olduğunu ifade etti. Koyuncu, "Erken tanı ve tedavi, özellikle damar tıkanıklığına bağlı inmelerde hem sağ kalımı artırmakta hem de engelliliğin derecesini azaltmaktadır. Bu bağlamda hastanemizde robotik rehabilitasyon sistemlerini devreye aldık" dedi.

Prof. Dr. Koyuncu, 29 Ekim ‘Dünya İnme Günü’ vesilesiyle DHA’ya yaptığı açıklamada, inmenin beyin damarlarının tıkanması ya da kanaması sonucu oluşan ani bir nörolojik durum olduğunu aktardı. Bu tür durumların sonucunda genellikle bilinç kaybı, konuşma ve yutma bozuklukları ile vücudun sağ veya sol tarafında güçsüzlük gibi ani belirtilerin ortaya çıkabileceğini vurguladı. Dünya genelinde ve Türkiye’deki inme oranlarının hala ciddi bir sorun teşkil ettiğini belirten Koyuncu, "Ülkemizde her gün yaklaşık 350 vatandaşımız inme geçiriyor" şeklinde konuştu.

Tütün kullanımı ve hipertansiyon, inmenin önlenmesinde kritik risk faktörleri arasında yer alıyor. Bu noktada, tütün kullanımının azaltılması ve hipertansiyonun kontrol altına alınması gerektiğinin altını çizen Prof. Dr. Koyuncu, sağlıklı beslenme, düzenli fiziksel aktivite ve uyku alışkanlıkları gibi yaşam tarzı değişikliklerinin de inme riskini önemli ölçüde azaltabileceğini ifade etti. "Erken tanı ve tedavi, inme geçiren hastaların hayatını kurtarmakla kalmayıp, bağımlılık oranını da düşürmektedir" dedi. Bu nedenle, belirtileri fark eden hastalar ve yakınları, acil servis ile iletişime geçmeli ve hastaların inme ünitelerine yönlendirilmesi sağlanmalıdır.

Koyuncu, inme tedavisinin bir ekip çalışması olduğunu vurgulayarak rehabilitasyon sürecinde kullanılan teknolojik imkanların önemine değindi. "Hastanemizde, robotik rehabilitasyon sistemleri ile çalışıyoruz. Bu sistemler, hastanın vücut ağırlığını destekleyen yürüme bantları ve sanal gerçeklik unsurları içermektedir. Amacımız, hastalarımıza yürüme eğitimi vermek, denge ve koordinasyonlarını geliştirmek, ayrıca bilgisayar fonksiyonlarını artırmaktır" diye konuştu. Robotik sistemlerin farklı tasarımlara sahip olduğunu belirten Prof. Dr. Koyuncu, hastalara uygun yöntemlerle tedavi süreçlerini sürdürdüklerini ifade etti.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu