Dünya

İngiltere ve ABD, HTŞ ile Diplomatik Temas Kurdu

İngiltere Dışişleri Bakanı David Lammy, İngiliz hükümetinin Suriye‘de Esad yönetimini deviren Heyet Tahrir eş-Şam (HTŞ) isimli isyancı grupla “diplomatik temas” kurduğunu açıkladı.

Lammy, HTŞ’nin terörist örgütler arasında yer aldığını, bununla birlikte İngiltere‘nin “diplomatik iletişim kurabileceğini ve bu çerçevede hareket ettiğini” belirtti.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Cumartesi günü ABD’nin, Şam yönetimini ele geçiren HTŞ ile “doğrudan temas”larının bulunduğunu ifade etmişti.

Bu durum, ABD’nin HTŞ ile ilgili doğrudan iletişim kurduğuna dair kayıtlara geçen ilk resmi açıklama olarak öne çıkıyor.

İngiltere ve ABD’den gelen bu açıklamalar, terör örgütleri listesinde yer alan HTŞ ile gelecekte nasıl temas kurulacağına ilişkin tartışmalara yön vereceğe benziyor.

Lammy, “Suriye’de temsili ve kapsayıcı bir hükümet görmek istiyoruz. Kimyasal silahların güvenli bir şekilde depolandığını, kullanılmadığını ve şiddetin son bulacağını umuyoruz,” şeklinde konuştu.

Lammy, HTŞ ile muhatap olma arayışlarının diplomasi ve istihbarat temelli olduğunu vurgulayarak ekledi: “Bu nedenle, elimizdeki tüm kanalları kullanarak gerektiğinde HTŞ ile iletişim kurma peşindeyiz.”

İngiliz dışişleri kaynakları, HTŞ ile diplomatik temasın, Dışişleri Bakanı’nın doğrudan katılımını gerektirmediğini ve mevcut terörizm mevzuatları çerçevesinde mümkün olduğunu ifade ediyor. Sivil toplum kuruluşlarının insani yardım amaçlı temaslarını örnek gösteriyorlar.

İngiltere‘nin HTŞ’yi terörist örgüt listesinden çıkarmasının söz konusu olmadığı, ancak gelecekte HTŞ’nin eylemlerine bağlı olarak konumlandırılabileceği belirtildi.

Antony Blinken, aynı gün yaptığı açıklamada, HTŞ ile olan temaslarının özellikle kayıp Amerikalı gazeteci Austin Tice’ın durumu hakkında olduğunu duyurdu.

Pazar günü Lammy ile Blinken arasında yapılan görüşmede, Blinken, Washington’ın “Suriye halkının seçtiği temsili hükümete destek vereceğini” belirtti.

Lammy, HTŞ’nin İngiltere terör örgütleri listesinden çıkarılıp çıkarılmayacağına yönelik bir soruyu yanıtlarken, örgütün El-Kaide’nin bir parçası olarak ortaya çıktığını hatırlattı: “El-Kaide, İngiliz topraklarında büyük kayıplara neden oldu. HTŞ’yi eylemlerine göre değerlendireceğiz. Gelecekle ilgili bir tahminde bulunamam ama bunun Suriye için kritik bir aşama olduğunu kabul ediyoruz.”

HTŞ’nin statüsü hakkında henüz bir karar verilmediğini belirten İngiltere Başbakanı Keir Starmer, konuya dikkat çekti.

İngiltere’nin Suriye’ye yardım kararı, Ürdün’ün Akabe kentindeki dışişleri bakanları toplantısının ardından alındı.

Arap Birliği tarafından oluşturulan Arap Bakanlar Temas Komitesi’nin Suriye konusunu ele alan ilk uluslararası toplantısı Akabe’de gerçekleşti. Bu toplantıya Türkiye, ABD, İngiltere, Fransa, Almanya, Bahreyn, Katar, Birleşik Arap Emirlikleri, Avrupa Birliği ve Birleşmiş Milletler temsilcileri katıldı. HTŞ ise toplantıda yer almadı.

İngiltere, 2013 yılında Suriye’deki iç savaş nedeniyle Şam’daki büyükelçiliğini kapatmıştı. 2011-2021

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu