Dünya

Gazprom’dan Şok: AB’ye Gaz Sevkiyatı Durduruldu!

Rus enerji firması Gazprom, Ukrayna üzerinden Avrupa Birliği (AB) ülkelerine doğalgaz sevkiyatının durdurulduğunu duyurdu.

Gazprom tarafından yapılan resmi açıklamada, Ukrayna güzergahı ile AB ülkelerine yapılan gaz sevkiyatına dair anlaşmanın bu sabah TSİ 08.00 itibarıyla sona erdiği ifade edildi.

Açıklamada, “Gazprom, Ukrayna üzerinden doğalgaz tedarik etme imkanından mahrum kalmıştır. Ukrayna üzerinden Rus doğalgazı sevkiyatı artık gerçekleştirilmemektedir” denildi.

Ukrayna’nın enerji şirketi Naftogaz, Gazprom ile imzalanan 5 yıllık anlaşmayı yenilemeyi reddetti ve bu anlaşmanın süresi de bugün itibarıyla sona ermiş oldu.

Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelensky, daha önce yaptığı açıklamalarda, ülkesinin Rusya’ya “kanları üzerinden milyarlarca dolar ek gelir elde etme” fırsatı vermeyeceğini belirtmiş ve AB’ye gerekli tedbirleri alması için 1 yıl süre tanıdığını kaydetmişti.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, bu gelişmenin önemli bir pazarı kaybettiklerini gösterdiğini vurgulayarak, en çok olumsuz etkiye maruz kalacak olanın AB ülkeleri olduğunu ifade etti.

Avrupa Komisyonu’ndan gelen açıklamada ise kıtanın gaz sisteminin “dayanıklı ve esnek” bir yapıya sahip olduğu ifade edildi.

Bunun yanı sıra, AB’nin Ukrayna üzerinden transit gaz satışındaki olumsuz etkilere karşı mücadele etme yeterliliğine sahip olduğu da vurgulandı.

Rusya, Ukrayna dışında Macaristan, Türkiye ve Sırbistan üzerinden de AB ülkelerine gaz tedarik edebiliyor.

AB, 24 Şubat 2022’de Ukrayna’yı işgale başlamasıyla Rusya’dan gaz alımını büyük ölçüde azaltmış durumda. 2021’de AB ülkeleri gazın yüzde 40’ını Rusya’dan temin ederken, bu oran 2023’te yüzde 10’un altına indi.

Bazı AB ülkeleri, özellikle Slovakya ve Avusturya, Rusya’dan önemli ölçüde doğalgaz alımına devam ediyor.

Rusya’nın AB ülkelerine gaz satışından elde ettiği gelir, yıllık 5 milyar doların üstünde yer alıyor.

Rusya, 1991’den bu yana Ukrayna üzerinden Avrupa’ya gaz satışı yapıyor.

AB, Rus gazına alternatif kaynaklar arayışında, sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) tedariki için Katar ve ABD ile işbirliği yapmayı tercih ederken, Norveç’ten de gaz alımına başlamıştır.

Moldova’da acil durum ilan edildi

AB üyesi olmayan Moldova da yaşanan gelişmelerden olumsuz etkilenmesi muhtemel bir ülke durumunda.

Çünkü Moldova’nın elektrik üretiminin büyük kısmı, Rusya ve Ukrayna üzerinden gelen gaz ile sağlanmakta, bu durum Transdinyester bölgesine de elektrik iletimine olanak tanımaktadır.

Moldova’da Aralık ayı ortalarında enerji sektöründe 60 gün sürecek acil durum ilan edilmiş ve Enerji Bakanı Constantin Borosan halka enerji tasarrufu yapmaları çağrısında bulunmuştu.

BBC

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu