Akıllı Uzmanlaşma Projesi, Bölge Dönüşümünü Hızlandıracak!
Türkiye’de “Akıllı Uzmanlaşma Stratejilerinin Geliştirilmesi ve Uygulanması için Kapasite Artırımı Projesi” çerçevesinde üç pilot bölgeden biri olan Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı, önemli bir tanıtım toplantısı düzenledi. Toplantıya katılan BAKA Genel Sekreteri Volkan Güler, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın Avrupa Birliği iş birliğiyle yürüttüğü bu projeyi, yeni bir planlama yaklaşımı olarak tanımladı. Güler, projenin, bölgenin dönüşümünü sağlayarak, yalnızca kendi sektörü değil, diğer alanlarda da dönüşüme katkı sağlayacağını ifade etti.
Antalya Organize Sanayi Bölgesi Atatürk Toplantı Salonu’nda düzenlenen programa Antalya Vali Yardımcısı Mustafa Hulusi Arat, Kalkınma Ajansları Genel Müdür Yardımcısı Mustafa Işık, BAKA Genel Sekreteri Volkan Güler ve çeşitli kurum temsilcileri katıldı. Proje, Avrupa Birliği ve Türkiye tarafından finanse edilerek, Türkiye’de akıllı uzmanlaşma stratejilerinin geliştirilmesi ve uygulanmasına yönelik kapasite artırmayı hedefliyor.
Açılış konuşmasında BAKA Genel Sekreteri Volkan Güler, projenin temel amaçlarını ve hedeflerini açıkladı. Güler, “Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın Avrupa Birliği ile yürütmekte olduğu bu proje, yenilikçi bir planlama yaklaşımını içeriyor. Hedefimiz, bölgemizin geleceği için stratejileri algı ve yenilikçilik temelli olarak geliştirmektir. Özel sektörün planlama süreçlerine aktifleştirilmesi önemli bir adım olacak. 2025 yılı itibarıyla ulusal ve Avrupa Birliği onaylı akıllı uzmanlaşma stratejilerine sahip olacağız. Bu süreç, bölge dönüşümünü sağlamada etkili olacaktır” dedi.
Kalkınma Ajansları Genel Müdür Yardımcısı Mustafa Işık, projenin Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın Milli Teknoloji Hamlesi çerçevesinde yerel kalkınmaya yönelik bir ayağını oluşturduğunu belirtti. Türkiye’deki tüm şehirlerin kendi potansiyelleri doğrultusunda kalkınma süreçlerine katkı sağlayabileceğini vurgulayarak, “Tüm illerimizin farklı yetkinlikleri var; bu potansiyelleri değerlendirerek projeler geliştireceğiz. Ülkemizin farklı illerinin ihtiyaçlarını göz önünde bulundurarak, standart politikalar yerine mekân bazlı yaklaşımlar geliştirmek gerekiyor” şeklinde konuştu.
Toplantı, bölgelerin yetkinliklerini artırma ve bunları değerlendirecek projeler geliştirme hedefleri doğrultusunda önemli bilgiler sunarak, katılımcılara katkı sağladı. – ANTALYA