Ekonomi

İhracatta Hedef: 10 Yılda 780 Milyar Dolar!

ULUSLARARASI Ekonomi Zirvesi’nin ‘İhracatta Yeni Strateji: Rekabet Gücü ve Katma Değer Odaklı Büyüme ve Kalkınma’ temalı altıncı panelinde Safi Holding Yönetim Kurulu Başkanı M. Hakan Safi, Türkiye’nin ihracatının şu anda 260 milyar dolara ulaştığını kaydetti. Safi, bu rakamın önümüzdeki on yıl içinde iki ila üç katına çıkacağına inandığını belirterek, “Biz de bu büyüme sürecine katkıda bulunmak için yatırımlarımıza hız kesmeden devam ediyoruz.” dedi.

Capital, Ekonomist, Start Up ve CEOlife dergileri tarafından düzenlenen Uluslararası Ekonomi Zirvesi (UEZ 2025), bu yıl 14’üncü kez Türkiye ve dünyanın önde gelen siyasetçilerini, iş dünyası temsilcilerini ve akademisyenleri bir araya getirdi.

Zirvenin altıncı paneli, Safi Holding’in sponsorluğunda, “İhracatta Yeni Strateji: Rekabet Gücü ve Katma Değer Odaklı Büyüme ve Kalkınma” başlığıyla icra edildi.

Safi Holding Yönetim Kurulu Başkanı M. Hakan Safi, 1960’lı yıllarda temelleri atılan yüzde 100 yerli ve milli bir aile şirketi olarak liman işletmeciliğinden çimento üretimine kadar birçok alanda faaliyet gösterdiklerini vurguladı.

Özellikle Derince Limanı’na yapılan yatırımlara dikkati çeken Hakan Safi, şu şekilde konuştu:

“Dünyanın en büyük gemileri limanımıza yanaşabiliyor. Uluslararası firmaların ilgisini çekiyoruz. Başarılarımız, global konteyner taşıma firmalarının ve otomotiv üreticilerinin dikkatini de çekiyor. Limanımızı yerinde incelemek isteyen uluslararası aktörlerin ilgisini görmekten büyük gurur duyuyoruz. Türkiye’nin ihracatı 2010’larda 100 milyar dolar seviyesindeyken, bugün 260 milyar dolara ulaşmış durumda. Önümüzdeki on yıl içinde bu rakamın iki veya üç katına çıkacağına inanıyoruz. Biz de bu büyüme sürecine katkı sağlamak amacıyla yatırımlarımıza devam ediyoruz. Ekonomik ve politik koşullar değişebilir, ancak biz ülkemizin potansiyeline inanıyor ve daha iyi bir gelecek için çalışmalarımıza devam ediyoruz.”

İhracat pazarlarında çeşitlilik ve operasyonel verimliliğe dayalı strateji

Akkök Holding CEO’su ve Yönetim Kurulu Üyesi İhsan Gökşin Durusoy, Akkök Holding olarak çevik yapıları ve ihracat pazarlarındaki çeşitlilik sayesinde 2024 yılında iyi bir performans göstermeyi başardıklarını ifade etti. Durusoy, bu çeşitliliğin belli bölgelere bağımlı kalmaktan koruduğunu belirtti. 2024 yılında Avrupa’ya yapılan ihracatın toplam ihracatlarının yaklaşık üçte birini oluşturduğunu belirten Durusoy, bu sayede olası bölgesel dalgalanmalardan en az seviyede etkilendiklerini ekledi. Akkök Holding olarak 2024 yılı için yaklaşık 800 milyon dolar seviyesinde ihracat hedeflediklerini dile getiren Durusoy, yılı bu hedefe yakın bir performansla kapattıklarını sözlerine ekledi.

Paneldeki bir diğer konuşmacı Kibar Holding CEO’su Haluk Kayabaşı ise uluslararası iş ortaklıklarını sadece finansal ilişkiler değil, stratejik zihin ortaklıkları olarak gördüklerini vurguladı. Kayabaşı, “Bugünün rekabet ortamında yalnızca üretmek yeterli değil. Değer zincirine entegre olmak, ortak üretim ve geliştirme gibi işbirlikleri yapmak gerekiyor. Küresel pazarlarda rekabet gücümüzü artıran temel faktörlerden biri, uzun vadeli vizyonlara sahip stratejik ortaklıklarımızla kurduğumuz sağlam ilişkiler oldu. Bu ortaklıklar sayesinde teknolojik bilgi birikimimizi artırırken, Ar-Ge, sürdürülebilirlik, dijital dönüşüm ve inovasyon alanlarında da global standartlara hızlıca entegre olabiliyoruz.” ifadelerini kullandı.

TAV Havalimanları İcra Kurulu Başkanı Serkan K

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu