Ziraat Bankası’nın Büyüklüğü ve Karlılığı Dikkat Çekti!

Ziraat Bankası Genel Müdürü Alpaslan Çakar, Bankanın mevcut aktif büyüklüğünün 6,7 trilyon liraya ulaştığını, bu rakamın Türk bankacılık sektörünün yüzde 17,2’sini temsil ettiğini ifade etti. Çakar, “Mart sonu itibarıyla 47 milyar lira karlılığa sahibiz.” şeklinde bilgi verdi.
Türkiye Büyük Millet Meclisi Kamu İktisadi Teşebbüsleri (KİT) Komisyonu’nda, bankanın ve bağlı ortaklıklarının 2021-2022 yıllarına ilişkin finansal durumları ele alındı.
Çakar, komisyonda yaptığı değerlendirmede Ziraat Bankası’nın Türkiye’nin önde gelen bankası olarak faaliyetlerini yürüttüğünü vurguladı. “Aktif büyüklüğümüz şu anda 6,7 trilyon lira seviyesine geldi. Bu miktar, Türk bankacılık sektörünün yüzde 17,2’sini karşılıyor. Ayrıca, Mart ayı itibarıyla 47 milyar lira net kâr elde ettik.” ifadelerini kullandı.
Dijital bankacılık alanında 24 milyon aktif dijital müşteri sayısıyla sektör lideri olduklarını belirten Çakar, kredi kartı, banka kartı, şube, ATM ve personel sayılarında da sektördeki en yüksek rakamlara ulaştıklarını ifade etti.
Ziraat Bankası’nın sektör mevduatının yüzde 19’una denk gelen 4,3 trilyon lira ile önemli bir paya sahip olduğunu aktaran Çakar, bankanın 4,8 trilyon lira tutarında kredi verdiğini, bunun 3,5 trilyon lirasının nakdi kredilerden oluştuğunu belirtti. Ayrıca, sektörün toplam kredilerinin yüzde 17,5’inin Ziraat Bankası tarafından sağlandığını ekledi.
Konut kredilerindeki pazar paylarının yüzde 21 olduğunu dile getiren Çakar, Türkiye’deki her beş konut kredisinden birinin Ziraat Bankası aracılığıyla verildiğini söyledi. Kredi kartı pazarında sonradan katılmalarına rağmen sektör paylarının yüzde 13’e ulaştığını da vurguladı.
Çakar, bankanın ana sektörü ve misyonu olan tarım alanına da değindi. “Kullandığımız kredilerin yaklaşık yüzde 30’u tarımsal kredilerden oluşuyor. Tarım sektörüne toplamda 706 milyar lira kredi kullandırdık ve bu kredilerin yaklaşık yüzde 92,5’i sübvansiyonlu kredilerden oluşuyor.” dedi. Ayrıca, sübvansiyonlu kredilerin faiz yükünün büyük bir kısmının devlet tarafından karşılandığını ifade etti.
Bir milyona yakın üreticiye tarımsal kredi kullandırdıklarını da belirten Çakar, tarım kredileri takip oranlarının yüzde 1’in altında olduğunu duyurdu.
Öte yandan, 339 milyar liralık destekle ihracata en fazla katkı sağlayan banka olduklarını belirten Çakar, Türk dış ticaretinin yüzde 20’sinin Ziraat Bankası üzerinden gerçekleştiğini, yani her beş dış ticaret işleminden birinin bankaları aracılığıyla yapıldığını kaydetti.
Bankanın iştiraklerine ilişkin bilgiler de veren Çakar, Ziraat Dinamik Bankası’nın kurulumunun tamamlandığını ve kısa süre içinde faaliyete geçeceğini açıkladı. Ayrıca Ziraat Leasing ve Ziraat Pay ödeme sistemleri şirketlerinin de kurulduğunu ifade etti.
Ziraat Bankası’nın uluslararası faaliyetlerine de değinen Çakar, halihazırda 22 ülkede 130 noktada hizmet verdiklerini belirtti. Arnavutluk’ta lisans almayı planladıklarını, Romanya’da banka kurma başvurularının yapıldığını ve Suriye’de de proaktif yaklaşımlar geliştirdiklerini duyurdu.
Komisyondaki konuşmasının ardından, Ziraat Bankası Genel Müdürü Çakar, milletvekillerinin sorularını yanıtladı. Bir milletvekilinin “bir şirkete kullandırılan kredinin tahsilatı” hakkında sorduğu soruya, Çakar, “İlk günden itibaren 890 milyon dolar ana para ve faiz tahsilatı gerçekleştirdik, finansal yeniden yapılandırma tarihinden bu yana ise 337 milyon dolar