Türkiye-Japonya İlişkilerinde Acılar ve Dayanışma

TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, Türkiye ile Japonya arasındaki ilişkilere değinerek, bu yakınlaşmanın pek çok acı üzerinden şekillendiğini vurguladı. Kurtulmuş, 1999 Marmara depremi ve sonrasındaki Van ile Kahramanmaraş depremlerinde Japonya’nın arama kurtarma ekiplerinin Türkiye’ye ulaşan ilk ve ayrılan son kafileler arasında yer aldığını hatırlattı.
Kurtulmuş, Nagoya’da Türk toplumu temsilcileriyle bir araya geldiği toplantıda, Türkiye’den uzak bir ülkede Türk vatandaşlarıyla buluşmanın kendisi için büyük bir mutluluk kaynağı olduğunu kaydetti. Burada, Japonya’daki Türk diasporasının birliğini ve milli dayanışma ruhunu güçlü bir şekilde hissettiğini belirtti.
İki ülke arasındaki iş birliğinin artış gösterdiğinin altını çizen Kurtulmuş, aile değerlerine, milli ve manevi değerlere bağlılık ile toplumsal dayanışma gibi unsurların bu yakınlaşmanın temelini oluşturduğunu ifade etti. Ayrıca, Türkiye ile Japonya’nın tarihi ilişkilerinin Sultan Abdülhamid Han ile İmparator Meiji dönemine dayandığına dikkat çekti. Kurtulmuş, 1985’te İran-Irak savaşında sıkışan Japon vatandaşlarının Türkiye’nin yardımlarıyla tahliye edilmesinin de iki ülke arasındaki dostluğu güçlendirdiğini ifade etti.
Kurtulmuş, Türkiye’nin Kobe depremi sırasında da Japon halkına hızlı bir şekilde yardım etmesinin unutulmaz bir dostluk göstergesi olduğunu vurguladı. Son dönemde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın öncülüğünde iki ülke arasındaki ilişkilerin daha da güçlendiğini belirtti.
Başkan Kurtulmuş, Veliaht Prens Akishino ve Prensesi’nin geçen aralıkta Türkiye’ye gerçekleştirdiği ziyareti hatırlatarak, bu gezinin iki ülke ilişkileri açısından önemli bir adım olduğunu ifade etti. Bu ziyaretin, Türk-Japon ilişkilerini daha da güçlendireceğini söyledi. Tokyo’da gerçekleştirdikleri ikili görüşmelere de atıfta bulunarak, Japon İmparatoru Naruhito ve İmparatoriçe Masako ile yapılan buluşmaların Türkiye’ye duyulan ilginin bir göstergesi olduğunu belirtti.
Japonya’da gerçekleştirilen diğer etkinlikler hakkında da bilgi veren Kurtulmuş, Türkiye’nin Orta Doğu politikaları üzerine konuştuğu Sasakawa Vakfı’ndaki etkinliğine ve Tokyo Camii’nde Türk ve Japon vatandaşlarıyla bir araya gelmesine değindi. Ayrıca, Türk kültürünün korunmasının önemine işaret etti ve Türk toplumunun Japonya’da güçlü bir diasporaya dönüşmesi gerektiğini ifade etti.
Kurtulmuş, Türkiye’nin uluslararası alandaki yükselişini ve çok kutuplu bir dünya sistemindeki rolünü vurgulayarak, Türkiye’nin dost ülkelerle ilişkilerinin güçleneceğini dile getirdi. Ülkemizin sadece bölgesel bir aktör olmanın ötesine geçtiğini, küresel bir güç olma yolunda ilerlediğini de belirtti.
Barış ve adalet meselelerinde Türkiye’nin duyarlı bir yaklaşım sergilediğini ifade eden Kurtulmuş, Türkiye’nin Filistin davasındaki tutumunun önemine değindi. “Haktan, hukuktan yana olan ender ülkelerden birisiyiz” diyen Kurtulmuş, Türk toplumunun adaleti savunan bir anlayışın temsilcisi olduğunu sözlerine ekledi.
Son olarak, Kurtulmuş, birlik ve beraberlik mesajı vererek, kimliğin korunmasının ve Türk kültürünün ilelebet yaşatılmasının önemine vurgu yaptı. Konuşmasının ardından vatandaşlarla sohbet etme fırsatı buldu.
Programda; AK Parti Grup Başkanvekili Özlem Zengin, Türkiye-Japonya Parlamentolar Arası Dostluk Grubu Başkanı Mustafa Hulki Cevizoğlu, CHP Bolu Milletvekili Türker Ateş, DEM Parti Şanlıurfa Milletvekili Mithat Sancar, MHP Konya Milletvekili Konur Alp Koçak, İYİ Parti Adana Milletvekili Ayyüce Türkeş Taş, Türkiye’nin Tokyo Büyükelçisi Oğuzhan Ertuğrul ve Nagoya Başkonsolosu Damla Gümüşkaya’nın da yer