İsrail’in Hayalleri Suya Düştü: Türkiye Faktörü!

İsrail yönetimi, yakın bir zamanda Körfez’den gelen gaz ve petrolün Hayfa Limanı’na ulaşarak Avrupa’ya taşınması fikrini hayal ediyordu.
ŞAM İLE ANKARA ARASINDAKİ YAKIN İLİŞKİLER İSRAİL’İN HAYALİNİ ZORA SOKTU
Suriye‘de gerçekleşen devrim sonrasında, İsrail’in bu hayalinin suya düştüğü görülüyor. Suriye‘deki iç savaşın sona ermesi ve yeni Şam yönetimi ile Ankara’nın yakın temasları, Katar gazının Suriye ve Türkiye üzerinden Avrupa’ya taşınması planını yeniden öne çıkardı.
“TÜRKİYE, SURİYE SAHASINI ASLA İSRAİL’E BIRAKMAYACAK”
Yediot Ahronot gazetesinde Nadav Eyal’ın kaleme aldığı “Türkiye ile İsrail arasında eşi görülmemiş gerilimin arkasında ne var?” başlıklı analizde, İsrail’in Suriye politikası hakkında “bir stratejiye sahip olmama” eleştirisi yapıldı. Yazıda, “Türkiye’nin Suriye sahasını asla İsrail’e bırakmayacağı” ifadesine yer verildi. Suriye’deki iç savaş öncesinde gündemde olan Katar gazının Avrupa’ya taşınması projesinin yeniden gündeme gelebileceği vurgulandı ve Ankara’nın bu durumu tehlikeye atmasına izin vermeyeceği kaydedildi. Türkiye’nin Suriye’ye yönelik yaklaşımının stratejik öncelik olduğunu vurgulayan yazıda, “Türkiye, bu sahayı İsrail’e terk etmeyecek.” denildi.
ESKİ BÜYÜKELÇİ: İSRAİL ÇATIŞMAYA GİRMEK YERİNE TÜRKİYE İLE TEMAS KURMALI
Katar doğal gazını Suriye üzerinden Türkiye’ye ve ardından Avrupa’ya taşıyacak olası boru hattı projesinin Ankara açısından önemine vurgu yapılan yazıda, görüşlerine yer verilen İsrail’in eski Türkiye Büyükelçisi Amira Oron, şu değerlendirmelerde bulundu: “Türkiye, Suriye’nin istikrarında kilit bir rol oynuyor. İsrail, askeri bir çatışma riskine girmektense Ankara ile diplomatik yollarla temasa geçmelidir.” Oron, bazı bölge ülkelerinin İsrail’in Suriye’yi parçalama amacına yönelik kaygıları olduğuna dikkat çekerek, “Bu ülkeler Türkiye’nin Suriye’de istikrarlı bir devlet yapısını korumaya çalıştığı görüşündedir.” ifadelerini kullandı.
İsrail’in eski Türkiye Büyükelçisi Amira Oron
“İSRAİL’İN BİR SURİYE STRATEJİSİ YOK”
Yazıda ayrıca, İsrail’in Suriye’de artan hava saldırıları, karada genişleyen işgali ve Dürziler ile diğer azınlıklarla olan ilişkilerine rağmen net bir Suriye politikası belirleyemediği eleştirildi.
“YENİ BİR CEPHE AÇMAK İSRAİL’İN GÖZE ALAMAYACAĞI BİR RİSK”
Binyamin Netanyahu önderliğindeki Tel Aviv yönetimin