Sağlık

Yeni Sağlık Yasasıyla Önemli Değişiklikler!

TBMM Genel Kurulu, Genel Sağlık Sigortası ile ilgili düzenlemeleri içeren Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’ni onaylayarak yasalaştırdı.

AİLE HEKİMLİĞİNE İLİŞKİN DÜZENLEMELER

Aile Hekimliği Kanunu’nda yapılan değişiklikle, yabancı vatandaşlara sunulacak sağlık hizmetleri, sertifikalı aile hekimleri tarafından mesai saatleri dışında gerçekleştirilen akupunktur, fitoterapi ve belirli özel raporlar hariç, ücretsiz olarak sunulacak.

Aile hekimliği hizmetleri, acil durumlar dışında, haftada en az 40 saat olacak şekilde, Sağlık Bakanlığı’nın belirlediği standartlara göre ilgili aile hekiminin talebi ve o bölgedeki sağlık idaresinin onayına bağlı olarak yürütülecek.

Bakanlık tarafından belirlenen tarifelerden elde edilen gelirler, il sağlık müdürlüklerinin döner sermaye işletmelerinde açılan hesaplara yatırılacak. Bu hesapta toplanan gelirler, sağlık hizmetlerinin sunumu amacıyla harcanacak ve aile sağlığı merkezi giderleri dahil, aile hekimine ve sağlık çalışanlarına dağıtılacak tutarlar ile diğer harcama usul ve esasları, Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın görüşü alınarak belirlenecek.

SGK ile bankalar, sigorta ve reasürans şirketleri, ticaret ve sanayi odaları, borsa ve bunların oluşturduğu birliklerin çalışanları için kurulan sandıklarla veri paylaşımı sağlanabilecek.

YABANCI ÖĞRENCİLERİN GSS’DEN YARARLANMASI

Yabancı uyruklu öğrenciler, kayıtları devam ettiği sürece, herhangi bir eğitim öğretim yılının başlangıç tarihinden itibaren 3 ay içinde talepte bulunmaları halinde Genel Sağlık sigortasından yararlanabilecek.

Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı ya da Uluslararası Öğrenciler Değerlendirme Kurulu kararıyla burs alan uluslararası öğrenciler, burs durumlarının devam ettiği sürede Genel Sağlık sigortalısı olarak kabul edilecek. Genel Sağlık Sigortası primleri, belirlenen kazanç alt sınırının yüzde 4’ü oranında olacak.

KATILIM PAYI 20 LİRA OLDU

Yeni düzenleme ile klinik araştırmalara katılan hastaların sosyal güvenlik ve sağlık hakları korunacak. Sağlık Bakanlığı tarafından onaylanan kamu hastaneleri ve devlet üniversitelerinde gerçekleştirilen klinik araştırmalar sırasında bu hakların devamı sağlanacak.

Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’nda yapılan bir diğer değişiklikle, ayakta tedavi için muayene katılım payı 20 lira olarak belirlenmiştir. SGK, birinci basamak sağlık hizmeti sunucularından sevk edilen hastaların katılım payını yarısına kadar indirme yetkisine sahip olacak.

Özel sektör işverenlerinin SGK’ye ödeyeceği malullük, yaşlılık ve ölüm sigortası primi için sağlanan 5 puanlık indirim oranı ise 4 puan olarak uygulanacaktır. Bu düzenleme, kanunun yayımlandığı ayın başından itibaren yürürlüğe girecektir.

Kanunla birlikte, Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı tarafından veya Uluslararası Öğrenciler Değerlendirme Kurulu kararı ile burs alan yabancı uyruklu öğrencilerin, avukatlık stajyerleri ve Ceza İnfaz Kurumları ile Tutukevleri Personeli Eğitim Merkezleri kapsamındaki hizmet öncesi eğitime tabi tutulanların Genel Sağlık Sigortası primleri ödeme süreleri belirlenmiştir.

YAŞLILIK VE ÖLÜM SİGORTASI PRİM İNDİRİMİ DEVAM EDECEK

İmalat sektöründeki işyerleri için uygulanan malullük, yaşlılık ve ölüm sigortası priminde 5 puanlık indirim uygulaması, 31 Aralık 2026 tarihine kadar sürdürülecek. Cumhurbaş

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu