Sağlık

Yapay Zeka ile Diş Sağlığına 418 Bin Veri Girişi!

TBMM Yapay Zeka Araştırma Komisyonu Başkanı Fatih Dönmez, yapay zekanın pilot uygulama olarak hayata geçirildiği Eskişehir Ağız ve Diş Sağlığı Hastanesi’nde, 1 yıl içerisinde toplam 418 bin veri girişi gerçekleştirildiğini açıkladı.

Geçen yıl Sağlık Bakanlığı tarafından ‘Yapay Zeka ile Radyolojik Görüntü Analizi’ projesinin uygulama noktası olarak belirlenen Eskişehir Ağız ve Diş Sağlığı Hastanesi, hastaların radyolojik görüntüleri üzerinden ağız ve diş sağlığına ilişkin veri elde ederek, diş hekimlerine teşhis ve tedavi önerileri sunmaktadır. Projenin bir yıllık veri sunumu etkinliğine, TBMM Yapay Zeka Araştırma Komisyonu Başkanı ve AK Parti Eskişehir Milletvekili Fatih Dönmez’in yanı sıra İl Sağlık Müdürü Doç. Dr. Yaşar Bildirici ve hastane Başhekimi Dr. Kadir Gördeli ile diğer yöneticiler de katıldı.

Fatih Dönmez, ‘Yapay Zeka ile Radyolojik Görüntü Analizi’ projesinin ilk defa Eskişehir’de hayata geçirildiğini belirtti. Geçen süreçte elde edilen verilerin oldukça tatminkar olduğunu ifade eden Dönmez, “Hastanemizde 1 yıl gibi kısa bir sürede elde edilen bu ilk verilerin olumlu sonuçlar vermesi bizler için sevindirici. Eskişehir’de uygulama yapılıyor olması da büyük bir önem taşıyor.” dedi. Ayrıca Cumhurbaşkanlığı’nın 3 yıl önce yayımladığı Ulusal Yapay Zeka Strateji Belgesi’nde sağlık alanının önemine değinerek, sağlık verilerinin dijital ortamlara aktarımının uzun süredir devam ettiğine vurgu yaptı.

“FIRSAT ALANI OLARAK GÖRMEMİZ GEREKİYOR”

Dönmez, Türkiye’nin veri zenginliği açısından önemli bir avantaja sahip olduğuna dikkat çekti. Bu verilerin yeni teknoloji ile harmanlanarak yeni fırsatlar yaratabileceğinin altını çizen Dönmez, “Dünyada bu uygulamaları yapan diğer ülkelerle kıyasladığımızda, sadece bir ülkeden bahsedildi. O ülkede de bu kadar veri olmayabilir. 418 bin verinin bir yılda toplanması gerçekten dikkat çekici. Yapay zeka sistemlerinin etkinliği için ‘güvenilir’ verilerin gerekliliği aşikar. Bu kadar veri ile başarı oranının yüzde 98 seviyesine ulaşması, oldukça önemli.” şeklinde konuştu.

Dönmez, sistemin daha da geliştirilmesiyle başarı oranının artacağına inandığını belirtti. Pilot uygulama hastanesi olarak tasarlanan Eskişehir Ağız ve Diş Sağlığı Hastanesi’nin, Sağlık Bakanlığı tarafından Türkiye genelindeki ağız ve diş tedavi merkezlerinde de uygulanma olanağı bulacağını ifade etti. Bu durumun hastaların tedavi süreçlerini hızlandırırken, hatalı uygulamalara karşı da daha az risk yaratacağını vurguladı. Her durumda, nihai kararın hekimler tarafından verilmesi gerektiğini söyledi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu