Siyaset

Yapay Zeka ile CİMER’e Dönüşüm Süreci Başladı

TBMM Yapay Zeka Araştırma Komisyonu, başkanlığını AK Parti Eskişehir Milletvekili Fatih Dönmez’in yürüttüğü bir oturum gerçekleştirdi.

Komisyon toplantısında İletişim Başkanlığı Bilgi İşlem Dairesi Başkanı Buğra Ayan, yapay zeka projeleri hakkında bilgi sunumu yaptı. Ayan, Başkanlığın 14 projeden bahsedeceğini belirterek, bu projelerin herhangi bir dış destek olmadan hayata geçirildiğini vurguladı. Ayan, “CİMER’de okuyucularımızın verdiği cevaplar için bir eğitim asistanı geliştirdik. Bu asistan, yapay zeka aracılığıyla CİMER başvurularını değerlendiriyor,” dedi.

Ayan, uygulamanın işleyişini detaylandırarak, “CİMER başvurusuna gelen cevaplar yapay zeka tarafından değerlendirildikten sonra, uygun görülen durumlarda gerçek vatandaşlarla diyalog kurmalarını sağlıyoruz. Böylece yapay zekayı etkili bir şekilde kullanıyoruz. Ayrıca, önümüzdeki hafta Sentetik Medya Paneli’nde yeni araçlarımızı tanıtacağız; ziyaretçiler yapay zeka deneyim alanlarını test edebilecekler. Bu alanlardan biri de sentetik gazete küpürü oluşturmaya yönelik bir araçtır. Katılımcılarımızdan topladığımız kısa bilgilerle yapay zeka, hem haber metnini yazabilecek hem de grafik tasarımını gerçekleştirebilecektir,” açıklamasında bulundu.

Ayan, bu gerçekleşen projeye dair detaylar vererek, “Haber Takip Sistemi’ni geliştirdik. Bu sistem, uluslararası haber sitelerinden son 24 saat içerisinde çıkan haberleri toplayarak, yapay zeka ajanları aracılığıyla bir bilgi notu hazırlıyor. Çeşitli dillerde bu hizmeti sunmak amacıyla çalışmalarımız sürüyor,” dedi. Ayrıca, 23 Nisan’da çocuklar için yapay zeka destekli kitaplar oluşturduklarını belirtti.

Ayan, kurum içindeki dönüşümler ile ilgili de bilgiler paylaştı. Manşet uygulamasının aktif hale getirildiğini belirten Ayan, “Bu uygulama, dünya genelindeki gazetelerin kapaklarını tarayarak içeriklerini Türkçeye çeviriyor. Örneğin, Fatih Dönmez Bey’e özel kritik haberleri analiz ederek sunabiliyoruz,” dedi. Yurt dışında yaşayan Türk çocuklarının Türkçe öğrenme süreçlerinde destek sağlamak için yapay zeka destekli kişisel bir eğitim platformu da geliştirdiklerini ekledi.

Ayrıca, kurum içindeki yemekhaneye yapay zeka entegrasyonu yaparak, çalışanların yemek tercihlerini analiz ettiklerini dile getirdi. Ayan, bu veriler sayesinde yeni yemeklerin ne kadar beğenileceğini tahmin edebileceklerini de ifade etti.

Ayan, dezenformasyonla mücadele konusunda geliştirdikleri sistem üzerine de, “Bu sistem, sosyal medyadaki içerikleri değerlendirirken dezenformasyon bültenlerini de tarayarak, sorulan sorulara yanıt veriyor. DMM uzmanları son kontrolü gerçekleştiriyor ve yapay zekanın doğruluk oranının yüzde 100 olmadığını biliyoruz. Bu sebeple, yapay zekayı bir karar destek sistemi olarak kullanıyor, nihai doğrulamayı uzmanlarımız yapıyor,” şeklinde konuştu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu