Huawei’nin TSMC ile Çip Satışı Tartışmaları Büyüyor

Çin merkezli teknoloji şirketi Huawei hakkında, aracı bir firma kullanarak Tayvan merkezli TSMC’den çip temin ettiği iddiaları gündeme geldi. Bu bilgi, TechInsights’ın gerçekleştirdiği bir inceleme ile ortaya çıktı. İncelemede, Huawei’nin yapay zeka odaklı bir sisteminde TSMC üretimi çip bulunduğu tespit edildi. Bilindiği üzere, Huawei ABD ambargosu nedeniyle doğrudan TSMC’den çip alamıyor, bu nedenle aracı bir şirket aracılığıyla bu durumu aşmayı denemiş olabileceği öne sürülüyor.
Huawei’nin eline geçen çipin, aracı şirket vasıtasıyla ulaştığı ve bunun ardından TSMC’nin bu şirkete çip teslimatını durdurduğu belirtiliyor. TSMC’nin bu durumu ABD’ye bildirdiği de iddialar arasında. Şirketin, çip üretim makineleri için büyük yatırımlar yaptığına dair daha önce çıkan haberler, Huawei’nin bu krizden nasıl etkilendiğini ortaya koyuyor. Ambargo nedeniyle ASML veya diğer üreticilerden özel çip/işlemci üretim makineleri alımında zorluk çekmesi, Huawei’yi içe dönmeye zorlamış durumda. Şirket, kendi çip makinelerini geliştirmek amacıyla büyük bir ARGE merkezi inşa etmeye başladı ve bu merkez için milyarlarca dolarlık yatırım yapıldığı ifade ediliyor.
Nikkei’nin haberine göre, bu ARGE merkezi Şanghay yakınlarında inşa ediliyor ve hedef, ASML, Canon ve Nikon gibi firmalarla rekabet edebilecek çip üretim araçları geliştirmek. Daha düşük nanometre seviyelerinde üretim yapmak için gerekli olan gelişmiş makinelere ulaşım sağlamak için Huawei’nin, eski ASML çalışanları gibi tecrübeli personeli bünyesine kattığı bilgisi veriliyor.
Ayrıca, Huawei’nin MateBook X Pro 2024 modeli, hafifliği ve güçlü Intel Core Ultra 9 işlemcisi ile dikkat çekmişti; ancak bu durum ABD’de eleştirilere yol açtı. ABD ambargosu varken bu tür bir işlemcinin Huawei’ye verilmesi, Biden yönetimini zora soktu. Trump döneminde yapılan özel bir izinle, Intel’in Huawei’ye Windows tabanlı dizüstü bilgisayarlarda kullanması için işlemci sağlamaya devam etmesi, tartışmalara neden oldu.
Cumhuriyetçi Kongre Üyesi Michael Gallagher, bu konudaki endişelerini dile getirerek, Ticaret Bakanlığı’nın neden ABD teknolojisinin Huawei’ye aktarılmasına izin verdiğini sorguladı. Ticaret Bakanlığı ve Intel, bu konuda yorum yapmaktan kaçınırken, Huawei de gelen yorum taleplerine yanıt vermemişti. Son olarak, ABD Ticaret Bakanlığı’nın Huawei’ye yönelik çip/işlemci ihracatı için verilen bazı lisansları iptal ettiği bildirildi. İptal edilen lisansların içeriği henüz netleşmemiş olsa da, bu durumun özellikle Intel ve Qualcomm’u olumsuz etkileyeceği öngörülüyor. Qualcomm, uzun zamandır Huawei’ye 5G desteği olmayan işlemciler sağlamaktaydı.