Gündem

Vakıf Üniversiteleri İçin Kritik Mahkeme Kararı

Vakıf üniversitelerinin kayıt yenileme ücretlerine uyguladıkları yüksek zamlar karşısında son iki yılda açılan davalardan birinde emsal teşkil edecek bir karar çıktı. İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 18’inci Hukuk Dairesi, üniversitelerin talep ettiği yüzde 100’ü aşan zam oranını reddederek, yüzde 67,20 oranında enflasyon artışı ile uyumlu bir zam yapılmasını öngören yerel mahkeme kararını onayladı ve istinaf başvurusunu kabul etmedi.

Bir öğrencinin, öğrenim gördüğü vakıf üniversitesinin belirlediği yüzde 100’ü aşkın kayıt yenileme ücreti zammının iptali için Bakırköy 5’inci Tüketici Mahkemesi’nde açtığı davada, üniversite haksız bulundu. Mahkeme, yeni ücretin yalnızca yüzde 67,20 oranında artırılmasına karar verdi. İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 18’inci Hukuk Dairesi, yerel mahkeme kararını destekleyerek, üniversitenin itirazını reddetti.

‘YARGITAY SON SÖZÜ SÖYLEYECEK’

Öğrencinin avukatı Murat Bostan, “Vakıf üniversitelerinin kayıt yenileme ücretlerine uygulanan haksız zamlara karşı yürüttüğümüz hukuki süreçte iki yılda farklı özel üniversitelere karşı yüzlerce öğrenci tarafından birçok dava açılmış durumda. Tıp fakültesinde okuyan bazı öğrenciler yıllık 1 milyon 250 bin TL gibi ücretler talep eden üniversitelerle karşı karşıya. Antalya’da da birçok öğrencinin davaları şu an istinaf mahkemesinde. Yapılan itirazlara bazı mahkeme hakimleri olumlu yanıt verirken bazıları ‘red’ kararı vermiş durumda. İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi’nden gelen bu ilk esasa ilişkin karar, davamızın haklılığına işaret ediyor, ancak bu karar kesin değil, Yargıtay’nın son sözü söylemesini bekliyoruz” dedi.

AVRUPA İNSAN HAKLARI SÖZLEŞMESİ İLE ÇELİŞİYOR

Avukat Bostan, 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun’un 5’inci maddesine atıf yaparak, “İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi, öğrencinin ilk kayıt sürecinde tüketici konumunda olduğunu dikkate almış ve kayıt yenileme döneminde uygulanacak zam oranının TÜFE ile belirlenmesinin haksız şart oluşturduğunu belirtmiştir. Bu durum, öğrencilerin eğitim haklarının kısıtlanması riski nedeniyle Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’ne ve Anayasa’ya da aykırıdır. Vakıf üniversitelerinin, en fazla güncel TÜFE’nin 12 aylık ortalaması kadar zam yapması gerektiği karara bağlanmıştır. Bu sebeple, bunu aşan miktarlardan öğrenciler sorumlu olmamalıdır” şeklinde konuştu.

İHTİYATİ TEDBİR ÖNERİSİ

Bostan, öğrencilerin kayıt yenileme öncesinde yüksek fiyatlardan zarar görmemeleri için izlemeleri gereken hukuki süreci anlatarak, “Vakıf üniversitelerinde kaydını yenileyecek olan öğrenciler, karşılaştıkları fahiş zamlara karşı tüketici mahkemelerinde ihtiyati tedbir kararı talep edebilirler. Bu karar sayesinde, ödemelerini yapmadan önce enflasyona uygun bir kayıt yenilemeleri mümkün olacaktır” dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu