UTTS ile Akaryakıt Giderleri Kontrol Altına Alınıyor

Türkiye’de 6 milyon 473 bin ticari aracı kapsayan Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi (UTTS), akaryakıt giderlerinin elektronik ortamda izlenmesi ve kayıt dışı işlemlerin engellenmesi amacıyla Kayseri Ticaret Odası’nda gerçekleştirilen bilgilendirme toplantısında detaylı bir şekilde ele alındı. KTO Başkanı Ömer Gülsoy, bu sistemin “kayıt dışılığı önleyerek adil bir piyasa yapısını destekleyeceğini ve işletmelere ile tüketicilere güvenli, hızlı ve verimli bir yakıt takip sistemi sunacağını” belirtti.
Toplantı, Kayseri Ticaret Odası (KTO) ve Petrol Ürünleri İşverenler Sendikası (PÜİS) işbirliğiyle düzenlendi. M. Rifat Hisarcıklıoğlu Konferans Salonu’nda yapılan toplantıya KTO Başkanı Ömer Gülsoy, AK Parti Kayseri Milletvekili Dursun Ataş, PÜİS Genel Başkanı İmran Okumuş ve Kayseri Bölge Başkanı İbrahim Polat ile bölgeden gelen sektör temsilcileri katılım gösterdi. Gülsoy, açılış konuşmasında 6 Şubat Depremleri’nin yıl dönümünü anarak, “Depremlerde üstün çaba ve fedakarlık gösteren akaryakıtçılarımıza, lojistikçilerimize, harfiyatçılarımıza, madencilerimize ve yardım elini uzatan herkese şükranlarımı sunuyorum” dedi.
Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi’nin sektöre katkılarını vurgulayan Gülsoy, “Bugün, akaryakıt sektörümüz için vergi kaybının önlenmesi ve haksız rekabetin engellenmesi gibi önemli avantajlar sağlayacak bir sistem hakkında bilgi almak ve fikir alışverişinde bulunmak için toplandık. Bu sistem, kayıt dışılığı ortadan kaldırarak adil bir piyasa yapısını destekleyecek ve enerji sektörünün sağlıklı bir yapıya kavuşmasına yönelik büyük bir adım olacaktır” açıklamasını yaptı.
AK Parti Kayseri Milletvekili Dursun Ataş ise sektörü yakından takip ettiklerini belirterek, “Kayseri’deki sektör temsilcileri ile bir araya geldik ve sorunları belirledik. Enerji Bakanı ve EPDK Başkanı ile görüşmek üzere randevu aldık. Yakında tüm sorunları çözüm önerileri ile birlikte ileteceğiz” dedi.
Toplantıda PÜİS Genel Başkanı İmran Okumuş, katılımcıların sorularını yanıtladı. Okumuş, sektörün yaşadığı en büyük sorunun maliyetlerin altında yapılan satışlar olduğunu dile getirerek, “Akaryakıt sektörü tekel bir yapıda çalışmakta ve maliyetler hesaplandığında kar marjı oldukça düşük kalmakta. Zor bir ticaret yapıyoruz” ifadelerini kullandı. Ayrıca, UTTSS’nin tanımını yaparak, “Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi’ni geçmeyen hiçbir belge gider yazılamayacak. Tüm lastik tekerle araçlar, çöp araçları hariç olmak üzere bu sistemden yakıt alacak” açıklamasında bulundu.
Toplantı sonunda, KTO Başkanı Gülsoy, Milletvekili Ataş ve PÜİS Genel Başkanı Okumuş’a plaket takdim etti. Toplantı, toplu hatıra fotoğrafı çekimi ile tamamlandı. – KAYSERİ