Sağlık

Ümmü Gülsüm’ün Hayali: Minik Doktor Olmak!

Trabzon’da bir yılı aşkın süredir kas ve yumuşak doku tümörü rabdomyosarkom ile mücadele eden 7 yaşındaki Ümmü Gülsüm Çelik, tedavi sürecinin etkisiyle doktor olma hayalini benimsedi.

Çelik, doğum gününde annesinin karnındaki bir kitleyi fark etmesi sonucu Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Farabi Hastanesi’ne götürüldü. Yapılan tetkikler sonrasında 13 santimetre boyutunda bir rabdomyosarkom tanısı konuldu.

Acil ameliyat edilen ve ardından kemoterapiye başlanan Ümmü Gülsüm, Çocuk Hematoloji ve Onkoloji Bölümü’nde tedavi görmeye başladı. Hastane ortamında doktorları ve sağlık çalışanlarıyla yakın ilişkiler kuran Çelik, ileride kendisini iyileştiren doktoru gibi çocukların sağlığına kavuşmasına yardımcı olmak istiyor.

“Kendimi şimdi çok iyi hissediyorum”

Tedavi süreci devam eden Ümmü Gülsüm, AA muhabirine yaptığı açıklamada, hastaneye karın ağrısı şikayetiyle geldiğini ve tedavisinin uzun sürdüğünü belirtti. Beslenmesine dikkat ettiğini ve doktorunun tavsiyelerine uyduğunu ifade etti.

Çelik, şu an kendisini daha iyi hissettiğini dile getirerek, “Büyüyünce doktor olmak istiyorum. Doktorluk mesleği ilgimi çekiyor. Doktorum Pınar abla gibi çocuklara bakacağım.” dedi.

“Çok şükür iyi yolda ilerliyoruz”

Baba Adem Çelik, kızının tanı konulmadan önce sürekli karın ağrısından muzdarip olduğunu aktardı. Kızının doğum günü hazırlığı sırasında annesinin karnındaki şişliğe dikkat çektiğini ve ardından hastaneye gittiklerini kaydeden Çelik, “Baktılar ve ’13 santimetre bir kitle var.’ dediler.” ifadesini kullandı.

Ameliyat sonrası kanser tanısı konulduğunu belirten babası, tedavinin Çocuk Hematoloji ve Onkoloji Bölümü Dr. Öğretim Üyesi Gökçe Pınar Reis İskenderoğlu’nun gözetiminde sürdüğünü ifade etti.

Kontrollerin devam ettiğini vurgulayan Çelik, “Çok şükür iyi yolda ilerliyoruz.” dedi. Aile, hijyene de özel bir özen gösterdiklerini belirterek, hastalık sürecinde kendilerini izole ettiklerini ve dışarıdan misafir kabul etmediklerini aktardı.

“Kanser tedavisinde çok ciddi gelişmeler var”

KTÜ Farabi Hastanesi Çocuk Hematoloji ve Onkoloji Bölümü Dr. Öğretim Üyesi Gökçe Pınar Reis İskenderoğlu, çocukluk çağı kanserlerinde artış yaşandığına dikkat çekti. Bu artışın yaşam standartları ve hazır gıda tüketimi gibi etmenlerden kaynaklanabileceğini öne sürdü.

İskenderoğlu, kanser tedavisinde önemli ilerlemeler kaydedildiğini vurguladı ve “Tanı araçları ve tedavi seçeneklerinin arttığı bir dönemde, yanıtlarımızın da daha iyi olduğu bir süreçten geçiyoruz. Özellikle lösemide tedavi şansı yüzde 80-90 arasındadır.” dedi.

Ümmü Gülsüm’ün nadir görülen rabdomyosarkom tanısına sahip olduğunu belirten İskenderoğlu, “Zor bir kanser ama çok iyi gidiyoruz.” diyerek, “Kanser olmaktan değil, geç kalmaktan korkmalıyız. Erken tanı hayat kurtarır.” dedi.

İskenderoğlu, Ümmü Gülsüm’ün doktor olma hayaline de dikkat çekerek, onu tanımlamanın zor olduğunu ve yaşamanın gerekli olduğunu belirtti. Hastane sürecinde çocuklara olan sevgisi ve hayalleriyle herkese umut verdiğini ifade etti.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu