Dünya

Türkiye Yeni İklim Stratejisini COP29’da Duyurdu

ÇEVRE, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Birleşmiş Milletler (BM) İklim Değişikliği 29’uncu Taraflar Konferansı’nda (COP29) Türkiye‘nin iklim değişikliğiyle mücadele stratejisini belirleyen Uzun Dönem Yol Haritası’nı tanıttı. İklim finansmanının önemine dikkat çeken Bakan Kurum, “İklim finansmanına erişimin kolaylaştırılması ‘daha adil bir dünya için’ şarttır” dedi.

Bakü kentinde gerçekleştirilen COP29’da, Bakan Kurum Türkiye’nin iklim değişikliğiyle ilgili önlemleri ve hedeflerini içeren Uzun Dönem Yol Haritası’nı duyurdu. Enerji, sanayi, binalar, ulaştırma, tarım, atık ve arazi kullanımı gibi öncelikli sektörlere odaklanıldığını vurgulayan Bakan, “Türkiye olarak Cumhurbaşkanımızın ifadeleriyle ‘insanlığa daha adil bir dünyayı teklif ediyoruz.’ Bu yolda küresel iş birliği ve dayanışmayı en yüksek sesle dile getiriyoruz. Çünkü dünyanın buna her zamankinden daha fazla ihtiyacı var” şeklinde konuştu.

‘TÜRKİYE, DÜNYANIN VİCDAN VE İYİLİK MERKEZİDİR’

Son 50 yılda hava, iklim ve su ile ilgili 11 binden fazla afetin meydana geldiğine ve 2 milyonun üzerinde can kaybına neden olduğuna vurgu yapan Bakan Kurum, “Türkiye, bu gerçeklere asla kayıtsız kalmamış, pasif bir tutum içinde olmamıştır. Ülkemiz, değerleri ve coğrafi derinliği nedeniyle dünyanın vicdan ve iyilik merkezidir” ifadelerini kullandı.

İKLİM FİNANSMANI ‘DAHA ADİL BİR DÜNYA İÇİN’ ŞART

Bakan Kurum, COP29’un finansman kaynaklarına erişimin kritik önemi taşıdığını belirterek, “İklim finansmanı sürekli sağlandığında sera gazı emisyonlarımızı azaltıp, iklim değişikliğinin etkilerine uyum sağlamanıza katkıda bulunur. Bu nedenle iklim finansmanına erişimin kolaylaştırılması ‘daha adil bir dünya için’ şarttır. Türkiye olarak COP29’u iklim finansmanında bir dönüm noktası olarak görüyoruz” dedi.

2 YILLIK ÇALIŞMALAR SONUCU 18 SEKTÖR İÇİN 89 STRATEJİ BELİRLENDİ

Murat Kurum, Türkiye’nin Uzun Dönemli Yol Haritası’nın, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 2053 Net Sıfır Emisyon Hedefi’ne yönelik bir taahhüt olduğunu vurguladı. Yol haritası, 2 yıl boyunca kamu ve özel sektör temsilcileri ile STK’ların katkısıyla hazırlandı ve 18 sektörde 89 strateji belirlendi.

‘YENİLENEBİLİR ENERJİNİN PAYINI YÜZDE 50’YE ÇIKARACAĞIZ’

Bakan Kurum, enerji sektörünün emisyon oranının yüksekliğine dikkat çekti ve “Bugün toplam kurulu güç içinde yenilenebilir enerjinin payı yüzde 59’a ulaştı. 2053 yılına kadar bu payı yüzde 50’ye çıkaracağız” dedi. Ayrıca, nükleer enerjinin payını da yüzde 30’a çıkarmayı planladıklarını belirtti.

ENERJİ, SANAYİ, ULAŞTIRMA, TARIM VE HAYVANCILIK, BİNALAR İLE ORMANCILIKTA EMİSYON AZALTIM HEDEFİ

Türkiye’nin sanayi sektöründe, çimento, demir-çelik ve alüminyumda emisyon oranlarını önemli ölçüde azaltmayı hedeflediğini belirten Bakan Kurum, ulaşımda yüksek hızlı tren hatları inşa edilmesi ve elektrikli araçların sayısının artırılması gibi hedefler de açıkladı.

SIFIR ATIK PRENSİBİ YAYGINLAŞACAK

Atık sektöründe Sıfır Atık prensibinin yaygınlaştırıl

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu