Ekonomi

TÜRKİYE, TIBBİ CİHAAT İHRACATINI YÜZDE 48’E ÇIKARDI

SANAYİ ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, tıbbi cihaz ihracatının ithalatı karşılama oranının 2017’de yüzde 23 iken günümüzde yüzde 48 seviyesine ulaştığını açıkladı. Kacır, Türkiye’nin gelecekte TÜBİTAK, üniversiteler ve Sağlık Bakanlığı iş birliğiyle, bilimsel araştırma altyapısını daha da geliştireceğini belirtti.

Sanayi Ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Teknopark Ankara’da düzenlenen ‘Ankara SanTek Zirvesi’ etkinliğine katıldı. Kacır, yaptığı konuşmada, “Dünya, insanlık tarihinin en büyük teknolojik sıçramalarından birine tanıklık ediyor. Yapay zeka, biyoteknoloji, uzay teknolojileri ve yenilenebilir enerji gibi alanlardaki gelişmeler, ülkelerin geleceğini ve toplumsal refahı doğrudan etkilemektedir. Türkiye olarak, Sayın Cumhurbaşkanımızın önderliğinde, son 22 yılda güçlü bir Ar-Ge ve inovasyon ekosistemi oluşturduk. Bugün, 106 teknoparkta 11 bin 500’den fazla teknoloji girişimi, yenilikçi projelere imza atıyor. 1600’ü aşan Ar-Ge ve tasarım merkezlerimizde sanayicilerimiz ve mühendislerimiz, yüksek katma değerli projeler geliştirmektedir. Milli teknoloji hamlesi vizyonu doğrultusunda, teknoloji üreten bir Türkiye inşa etme hedefine kararlılıkla ilerliyoruz.” ifadelerine yer verdi.

‘TÜBİTAK BURS PROGRAMLARI İLE 34 MİLYAR DESTEK’

Kacır, son 22 yıl içinde TÜBİTAK burs ve destek programları aracılığıyla 34 milyar lira destek sağladıklarını belirtti. Medikal sektöründeki üretim ve teknoloji geliştirme yeteneklerinin birbirinden bağımsız olmadığını vurgulayan Kacır, “Medikal alandaki yenilikçi fikirlerin ürüne dönüşmesi, kapsamlı mühendislik, tasarım, prototipleme ve deney süreçlerinin sonucunda mümkün olmaktadır. Bu anlayışla hem TÜBİTAK bünyesinde yürütülen projelerle hem de TÜBİTAK’ın desteklediği projelerle sağlık alanında birçok yenilikçi ürün geliştirilip ticarileştirilmiştir. Ar-Ge merkezlerimiz ve teknoparklarımız, medikal inovatif projelerin yüksek katma değerli ürün ve hizmetlere dönüşümünde öncü rol oynamaktadır.” şeklinde konuştu.

Kacır, sağlıkta yerli üretim ile teknolojiyi teşvik eden langkahların olumlu sonuçlar vermeye başladığını ifade etti. Bugüne kadar 73 Ar-Ge merkezi ve teknopark bünyesindeki 893 teknoloji girişiminin sağlık alanında araştırma projelerine destek sağlandığını belirtti. İlaçların yerlilik oranının 2016 yılında kutu bazında yüzde 75, değer bazında ise yüzde 42 seviyesinde olduğunu, bu oranın geçtiğimiz yılın ilk altı ayında kutu bazında yüzde 90’lara, değer bazında ise yüzde 56’ya yükseldiğini vurguladı. Tıbbi cihaz ihracatının ithalatı karşılama oranının 2017 yılındaki yüzde 23’ten, günümüzde yüzde 48’e çıktığını aktaran Kacır, TÜBİTAK, üniversiteler ve Sağlık Bakanlığı ile iş birliği içinde bilimsel araştırma altyapısını güçlendirmeye devam edeceklerini ifade etti. Ayrıca, uzun vadeli kalkınma hedefleri doğrultusunda yerli üretimi ve Ar-Ge yatırımlarını teşvik eden bir kamu alım stratejisi geliştireceklerini de ekledi.

Bakan Kacır, konuşmasının ardından zirvede yer alan stantları ziyaret ederek, sektör temsilcilerinden ürünleri hakkında bilgi aldı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu