Ekonomi

Türkiye, Hizmet İhracatında Yeni Hedeflere Koşuyor!

Müşteri Deneyimi Yönetimi ve Teknolojileri Derneği (MDYD) Yönetim Kurulu Başkanı Banu Hızlı, Türkiye’nin müşteri hizmetleri ve çağrı merkezi sektörü için verilecek teşvik ve destekler sayesinde daha cazip bir konuma gelebileceğini; bu sayede hizmet ihracatında hedeflenen başarıların kolaylıkla elde edilebileceğini ifade etti.

MDYD tarafından yapılan açıklamaya göre, 2022 yılında 68,5 milyar lira büyüklüğüne ulaşan bu sektörün yeni hedefi, hizmet ihracatını artırmak olarak belirlendi.

Hızlı, sektörün şu anki büyüklüğünü aktarırken, 11 bin civarında çalışan ile Almanya, İngiltere, Fransa ve Hollanda gibi ülkelere hizmet sunulduğunu belirtti.

MDYD Yönetim Kurulu Başkanı, ayrıca dernek olarak hizmet ihracatını artırmak amacıyla devlet kurumlarıyla görüşmeler yürüttüklerini; detaylı çalışmalarla ihtiyaç ve önerileri paylaşarak hizmet ihracatının teşvik kapsamına alınması için girişimlerde bulunduklarını ifade etti. Bu girişimlerin olumlu sonuçlar doğurmasını beklediklerini kilit noktası olarak vurguladı.

Hızlı, global düzeyde hizmet ihracatının Romanya, Polonya ve Bulgaristan gibi ülkeler tarafından domine edildiğini belirterek, Türkiye’nin bu alanda sahip olduğu potansiyele dikkat çekti. “Bu potansiyeli nasıl değerlendirebiliriz? Yatırımları nasıl çekebiliriz? Bu konularda çalışmalar yürütüyoruz. Ülkemizi tercih etmek isteyen uluslararası oyuncular var. Ancak kendimizi global ölçekte daha iyi tanıtmaya ihtiyacımız bulunuyor.” dedi.

Avrupa pazarında hizmet vermek için Türkiye’nin saat dilimi avantajına sahip olduğunu belirten Hızlı, teşvikler ve desteklerle ülkenin bu alanda daha cazip hale getirilebileceğini ifade etti. “Bizim sunduğumuz hizmet, yalnızca insan kaynağı sağlamanın ötesinde, strateji danışmanlığı ve teknoloji ile birleşmiş bir paket hizmet sunma imkanı sağlıyor.” şeklinde konuştu.

Bunun başarılmaması durumunda Kuzey Afrika ülkelerinin daha cazip hale gelebileceğine dikkat çeken Hızlı, bu ülkelerin Almanca, İngilizce ve Fransızca dillerinde sundukları hizmetlerle maliyet açısından avantaj sağladığını belirtti.

Hızlı, “Hizmet ihracatında Kuzey Afrika’ya bir kayış yaşanıyor. Bu, ülkemiz için önemli bir fırsat sunuyor. Sektörde çalışanlarımızın büyük çoğunluğu, Almanya, Hollanda ve Fransa’dan geri dönen profesyoneller. Bu sayede daha geniş bir coğrafyaya hizmet verebilir durumdayız.” yorumunda bulundu.

Banu Hızlı, 200 bine yaklaşan çalışan sayısıyla, Türkiye’yi bu alanda dünya çapında bir merkez haline getirme hedeflerinin altını çizdi.

Yurt dışında daha etkin bir tanıtım yapılması halinde Türkiye’nin elinin daha güçlü olacağını belirten Hızlı, bu sürecin bir stratejiye dönüştürülmesi ve özel sektör ile devlet işbirliğinin sağlanması gerektiğini vurguladı.

Hızlı, Portekiz örneğini vererek, “Bizim büyüklüğümüzün yedide biri olan bir ülkede, çağrı merkezi çalışanı sayısı bizimkinden iki kat fazla.” diyerek dikkat çekti.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu