Sürekli İşlemde Olma Hissi ve Riskler Neler?

Yeni bir trader olarak başladığım süre zarfında sıkça yaptığım hatalardan biri, sürekli işlem yapma gerekliliği hissine kapılmaktı. Bu durum, ilgilendiğim paritelerde sanki işlem açmaya müsait bir ortam varmış gibi bir hisse kapılmama yol açıyordu. Küçük kazançlar elde etmek amacıyla gereksiz yere alım satım yapmaktaydım. Fark ettim ki, diğer yatırımcılarla konuştuğumda veya sosyal medya üzerindeki paylaşımları okuduğumda bu durum yalnızca benim sorunum değil, aynı zamanda yeni traderların büyük bir kısmının karşılaştığı bir konuydu. Bu yazımda neden böyle hissettiğimizi ve bu durumun rasyonel olmadığını ele alacağım.
Neden sürekli işlemde olma hissi duyuyoruz? Öncelikle, teknik ve temel analiz eğitimlerini tamamlayan yeni traderlar, öğrendiklerini test etmek amacıyla sürekli grafikler üzerinde çalışıyor. Yapılan backtestlerle birlikte tahminlerin başarılı olması, kişilerin kendine olan güvenini ve dopamin seviyesini artırıyor. Bu durumda, trader bir sonraki işlemlerini ilerletmek için sıklıkla alım yapma kararı alabiliyor. Basit bir mantıkla, ne kadar çok grafik incelerseniz, o kadar çok “fırsat” görme olasılığınız artar. Dolayısıyla her gün en az bir parite sizi harekete geçirecektir.
Market dışında başka bir meşgale bulun
Diğer bir önemli nokta, birçok acemi traderın yaptığı en büyük hataların başında, kendilerine market dışında her hangi bir meşgale bulamamaları yer alıyor. Eğer trader, marketle ilgilenmenin dışında başka bir yemeği yoksa, boş zamanlarında sıkılarak “en iyi bildiği şey” olan piyasa işlemleriyle ilgilenmeye dönüş yapacaktır. Yalnızca grafiklere bakmak ve tahminler oluşturmak, kişiyi başarılı hissettirmeyeceği için, zamanla küçük de olsa işlem açmaya başlayacaktır. Bu durum bir bağımlılık halini alabilir ve trader işlemde olmadığı zamanı boşlukla kapatmaya çalışırken kaygı hissi yaşayabilir. Bu nedenle, tavsiyem piyasa dışında farklı uğraşlar edinmeniz olacaktır. Sosyalleşmek, spor yapmak veya çeşitli kurslara katılmak gibi aktiviteler, yalnızca fiziksel ve mental sağlığınıza katkı sağlamakla kalmayacak; aynı zamanda işlemlerinizin başarı oranını arttıracaktır.
Teknik analiz bolluğu faydalı mı?
Esas olarak, traderlar çok sayıda teknik analiz yöntemi öğrendiklerinde, bu yöntemler için uygun giriş noktaları bulmaya çalışıyor. Bu bağlamda, Price Action’ın uygun olmadığı bir noktadan Footprint ile işlem açmak gibi çelişkili durumlar ortaya çıkabilir. Çok sayıda yöntemi aynı grafik üzerinde uygulama çabası, yanıltıcı olabilir. Ben de, birçok yeni yatırımcı gibi ilk zamanlarımda her şeyi öğrenme isteğiyle hareket ettim. Sonrasında, farklı yöntemleri bir arada kullanmayı doğru bulmadım ve onları yalnızca konfirmasyon aracı olarak değerlendirmeye başladım.
Daha az işlem, daha az stres
Peki, sürekli işlem yapmak neden mantıklı değil? Öncelikle, piyasada fırsatlar asla tükenmez. Her gün işlemlerde bulunmaya çalışmak, daha fazla dürtüsel davranışların ortaya çıkmasına yol açabilir. Bu da, duygusal durumunuzu olumsuz etkileyerek gün içerisinde farklı ruh halleri yaşamanıza sebep olacaktır. Her gün farklı bir ruh hali ile değil, sadece uygun noktaları belirleyerek daha az işlem yaparak düşük stresle aynı kazançları elde etmeniz mümkündür.
Ayrıca, sık işlem