Stellantis, Hidrojen Projesini Sonlandırdı!

Stellantis, çok sayıda otomobil markasını çatısı altında birleştiren bir firma olarak, hidrojen yakıt hücresi geliştirme programını sona erdiriyor. Şirket yetkilileri, “Hidrojen pazarı hâlâ niş bir segment olarak kalmaya devam ediyor. Bu alan için orta vadede ekonomik sürdürülebilirlik açısından herhangi bir umut yok,” açıklamasında bulundu. Ayrıca, bu yıl hidrojenle çalışan yeni bir “Pro One” serisi ticari aracın piyasaya sürülmeyeceği belirtildi. Gelecek yılın başında ise sekiz adet hidrojen yakıt hücreli orta ve büyük boy ticari aracın portföye eklenmesi planlanıyor.
Stellantis, son olarak HYDROGEN IAA Transportation 2024 fuarında tanıtılan Opel Movano ile ilgileri üzerine çekmişti. Bu araçla ilgili yapılan açıklamalarda, “Alman teknolojisi ve yenilikçi tasarımın birleşim noktası olan Opel, IAA Transportation 2024’te ticari araç teknolojisine yaptığı yatırımları ziyaretçilere sunuyor,” denildi. Hannover’deki fuarda, büyük boy van modelinin güncel tamamen elektrikli versiyonu ile birlikte hidrojen yakıt hücreli seçeneği de tanıtıldı. Opel Movano ailesi, dünya prömiyerini yeni Opel Movano HYDROGEN ile gerçekleştirdi.
Blitz amblemi ile tanınan marka, hidrojen yakıt hücreli Yeni Movano ile kullanıcıların günlük hayatlarında yenilikçi motor konseptinden nasıl faydalanabileceklerini gösteriyor. Yeni Opel Movano HYDROGEN, emisyonsuz uzun mesafeler kat etmek isteyen filo müşterileri ve hızlı yakıt alma sürelerine ihtiyaç duyan işler için ideal bir seçenek sunuyor. Movano HYDROGEN, hidrojen ile havayı kullanarak elektrik üreten bir yakıt hücresi ile çalışıyor. Bu süreçte egzozdan çıkan tek ürün yalnızca saf su buharı.
Ayrıca, elektrikli araçların mevcut motor teknolojisi sayesinde sürüş sırasında sıfır karbondioksit emisyonuna sahip olduğu vurgulanıyor. Movano HYDROGEN’in plug-in yakıt hücresi konsepti, tüm sistemi motor kapağı ve araç zemininde yer alacak şekilde tasarlanmış durumda. Araçta, gövde altına entegre edilen dört adet 700 bar hidrojen tüpü bulunuyor. Bu tüpler, 5 dakikadan daha kısa bir sürede hidrojenle doldurulabiliyor ve yaklaşık 500 kilometre (WLTP1’e göre) menzil sağlıyor. Bunun yanı sıra, verimli tasarımı sayesinde kargo hacmi değişmeden kalmakta ve gövde tipine göre 13’ten (L3H2 için) 17 metreküpe (L4H3 için) kadar değişiklik gösterebiliyor. Movano HYDROGEN, yaklaşık 1.370 kilogram yük taşıma kapasitesine sahip bir araç olarak dikkat çekiyor.