Sağlık

Mevsim Geçişlerinde Beyin Kanaması Riski Artıyor

AKDENİZ Üniversitesi’nden (AÜ) Doç. Dr. Hakan Çakın, mevsim geçişlerinin beyin kanaması riskini yüzde 10 artırdığını vurgulayarak, "Beyin kanamasına kadınlara göre erkeklerde daha fazla rastlanıyor" dedi.

AÜ Tıp Fakültesi Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Hakan Çakın, mevsim değişikliklerinin sağlık üzerindeki etkilerini ele aldığı çalışmalarında beyin kanaması riskinin arttığını ortaya koydu. Kadınlara kıyasla erkeklerde beyin kanaması olaylarının daha sık görüldüğünü dile getiren Doç. Dr. Çakın, "Beyindeki atardamarların baloncuklaşması sonucu oluşan anevizmatik kanamalar, özellikle sonbahar ve ilkbahar dönemlerinde yüzde 10 oranında artış göstermektedir. Beyin damarlarındaki baloncuk oluşumu, sigara kullanımının da etkisiyle gerçekleşiyor" şeklinde konuştu.

Doç. Dr. Hakan Çakın, genetik hastalıkların beyin kanaması üzerinde etkili olabileceğini belirtti. "Hipertansiyon, sigara ve yaşın ilerlemesi sonucu oluşan bu baloncuklar, mevsim döngüsü sırasında daha hızlı bir şekilde beyin kanamasına yol açmakta. Çocuklarda bu durum daha nadir gözlemlense de, genetik olarak anevrizma riski bulunan bireyler özellikle Japonya ve Finlandiya gibi bölgelerde genç yaşlarda sıkça karşılaşılabiliyor. Ülkemizde ise bu oran çok yüksek değil. 30-50 yaş aralığında hipertansiyon ve sigara kullanımı, risk faktörlerini artıran önemli unsurlar. Gençlerde görülen vakalar ise genellikle at nalı böbrek, diyalize giren hastalar veya genetik hastalıklarla bağlantılı olabiliyor” ifadelerini kullandı.

‘SİGARADAN UZAK DURMALILAR’

Doç. Dr. Hakan Çakın, beyin kanamasının önceden belirti gösterebileceğini hatırlatarak, "Baş ağrısı, bu hastalığın en önemli belirtilerinden biridir. At nalı böbrek gibi rahatsızlıkları olan bireylerin kendilerini daha sık kontrol ettirmeleri gerekiyor. Diyaliz hastalarının beyin anevrizmaları konusunda dikkatli olması son derece önemli. Ailesinde daha önce anevrizma ve buna bağlı kanama geçiren bireyler, düzenli kontroller yaptırmalıdır. Birden fazla beyin anevrizması olan kişilerin ilk derece yakınları da doktora başvurmayı ihmal etmemelidir. Erken tanı, beyin kanaması yaşanmadan yapılacak tedavi sayesinde önemli kolaylıklar sağlar. Ancak, kanama sonrası hastaneye ulaşmak maalesef zorlayıcı olabilir. Öncelikle bu bireylerin sigaradan uzak durmaları gerekmektedir. Sigara, daha önce anevrizma cerrahisi geçirmiş veya hiç geçirmemiş hastalarda kanama riski oluşturan başlıca faktörlerden biridir” diyerek uyarıda bulundu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu