Teknoloji

Sıfır Araçlar UTTS Kapsamından Çıkarıldı!


Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi (UTTS) kapsamındaki sıfır araçların çıkarılması kararı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Bu değişiklik, 1 Temmuz’dan itibaren satılacak sıfır taşıtların UTTS’ye dahil edilmesini sonlandırıyor.

Ekonomim’de yayımlanan habere göre, sıfır taşıtlara UTTS kapsamında taşıt tanıma birimi (TTB) takılmasına gerek kalmayacak. Yeni düzenleme, vergi mükellefleri tarafından iş amaçlı kullanılan taşıtlar için uygulanmaya devam ederken, mükellefiyeti olmayanların sıfır taşıtları UTTS kapsamına dahil edilmeyecek. Benzin veya motorin dışında kalan yakıtlar için TTB takılma süresi 31 Aralık’a kadar uzatılmış durumda. Kiralama yoluyla edinilen ya da işletmeye dahil olan ve iş amaçlı kullanılan taşıtlar için UTTS uygulaması 1 Mayıs’tan itibaren başlayacak. Bu araçlara 30 Nisan tarihine kadar TTB’nin taktırılması gerektiği belirtiliyor. Nisan ayının sonuna kadar akaryakıt istasyonlarına ise TTO, TTB ve yeni nesil ödeme kaydedici cihazlarla entegre olan tabanca iletişim modülünün kurulması gerekiyor.

Akaryakıtta vergi kaybını önlemeyi hedefleyen sistemle ilgili olarak Turpak, “Taşıtların yakıt deposu yanına montaj edilen Taşıt Tanıma Birimi, özel teknolojisi sayesinde söküldüğünde kullanılamaz hale geliyor. Bu nedenle montajın dikkatli yapılması önem taşıyor.” şeklinde açıklama yaptı. UTTS’nin ilk montajı, 25 yıl boyunca 15 milyon üzerinde montaj gerçekleştiren Turpak tarafından hayata geçirildi. Türkiye genelinde 8 milyon ticari araca uygulanması planlanan bu sistemle, akaryakıt satışlarının dijital olarak kaydedilmesi ve sektörün şeffaflığının artırılması amaçlanıyor. Montajı yapılan TTB ve diğer ekipmanlar, pompa yazar kasalara plaka bilgilerini otomatik olarak ileterek manuel işlemleri engelleyecek. Ticari araç sahipleri bu sistem sayesinde akaryakıt alımlarını gider olarak gösterebilecek, ancak bunun için 31 Aralık 2024 tarihine kadar TTB montajını yaptırmaları gerekiyor.

Araçların depo yanına yapılan bu önemli işlem için, Darphane tarafından yetkilendirilmiş profesyonel montaj servislerinin tercih edilmesi büyük bir önem taşıyor. T.C. Hazine ve Maliye Bakanlığı, UTTS ile sadece kayıt dışı ekonomiyle mücadele etmeyi değil, aynı zamanda sektördeki rekabet koşullarını da eşitleyerek ekonomik şeffaflık sağlamayı hedefliyor. Sistemin tam olarak uygulanmaya başlaması ile birlikte kamu gelirleri ve sektörel verimlilikte önemli bir artış sağlanması bekleniyor. Araç sahipleri, UTTS montajı hakkında bilgi almak ve talep oluşturmak için utts.org web sitesini ziyaret edebilir veya 0850 474 8887 UTTS Çağrı Merkezini arayarak destek alabilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu