Sağlık

Sanal Gerçeklik ile Kalp Eğitimi: Yeni Dönem Başlıyor

Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) Tıp Fakültesi, kalp anatomisi ve fizyolojisi eğitiminde sanal gerçeklik gözlüğü kullanımını yaygınlaştırıyor.

GAÜN Tıp Fakültesi Kalp ve Damar Cerrahisi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Özgür Altınbaş, öğrencilerin deneyim kazanmaları amacıyla laboratuvarda sanal gerçeklik gözlüğünü derslerde ve sınavlarda kullanıyor.

Sanal gerçeklik gözlüğü ile öğrencilere kalp ve damar cerrahisi alanında üç boyutlu bir eğitim deneyimi sağlanıyor.

Doç. Dr. Özgür Altınbaş, AA muhabirine verdiği demeçte, öğrencilere üç boyutlu sanal gerçeklik ortamında kalbin anatomisi, fizyolojisi ve histolojisi hakkında bilgi aktardıklarını açıkladı.

Öğrencilerin sanal gerçeklik gözlüğü ile kalp üzerinde uygulama yapabileceğini vurgulayan Altınbaş, eğitimde görselliğin önemine dikkat çekti: “Eğitimde görsellik yüzde 83 oranında etkilidir. Bu nedenle, öğrendikleri bilgilerin kalıcılığı daha yüksek olmaktadır. Tıp eğitiminde, öğrenen merkezli bir yaklaşım benimsemekteyiz. Eski klasik sistemde hocanın dersi anlattığı ve öğrencinin pasif dinleyici olduğu yöntemler, daha az etkili kalıyordu. Yeni sistemlerle, öğrenciyi öğrenim sürecinin içine alarak bilgilerini güçlendiriyoruz.”

Sanal gerçeklik sayesinde ayrı bir ameliyat ortamının da yaratılmasının planlandığını belirten Altınbaş, şu açıklamalarda bulundu:

“Sanal gerçeklik teknolojisini diğer ana bilim dallarına da entegre etmeyi düşünüyoruz. Gelecekte bu teknolojiyi kullanarak asistanlara gerçekçi bir ameliyat deneyimi sunmayı hedefliyoruz. Öğrenciler gözlüğü takarken, gerçek bir ameliyat ortamını yaşayacaklar. Bu yöntemle hastaya zarar verme endişesi taşımadan öğrenme fırsatına sahip oluyoruz, çünkü hasta üzerinde işlem yapmadan pratik yapabiliyoruz.”

Tıp fakültesi 3. sınıf öğrencisi Hazal Berfe Özgeç, sanal gerçeklik gözlüğü sayesinde derslerini daha iyi anlayabildiğini ifade etti.

Kullandıkları gözlük sayesinde kalbi her yönüyle inceleme fırsatı bulduğunu anlatan Özgeç, “Bu cihazı birebir kullanma imkanı sunuyor. Kalbin istediğimiz bölgelerine bakabiliyor, merak ettiğimiz konularda deneyimler yaşayabiliyoruz. Sanal gerçeklik gözlüğü, teorik derslere kıyasla çok daha etkili. Burada bir hasta olmadığı için bu süreçler daha rahat bir şekilde gerçekleştirilebiliyor. Böylece daha yetkin doktorların yetişeceğine inanıyorum.” şeklinde konuştu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu