Sağlıkta İnovasyon Zirvesi’nde Gelecek Konuşuldu!
Sağlıkta inovasyonu ve dijitalleşmeyi ele alan TÜSAP Vizyon Toplantısı gerçekleştirildi.
İSTANBUL – Türkiye Sağlık Platformu (TÜSAP), “Sağlıkta İnovasyon ve Girişim Ekosisteminin Geliştirilmesi” teması ile 40. Vizyon Toplantısı’nı düzenledi.
Ortak hareket etme vizyonuyla sürdürülebilir sağlık için çalışmalar yürüten TÜSAP, sağlık sektörünün mevcut durumu üzerinden bazı vizyon tartışmaları yaparak, sektör geleceğini şekillendirecek nitelikli bilgiler üretmeyi amaçladı. Etkinlik, Sanofi’nin katkılarıyla gerçekleştirildi.
Etkinliğe Sağlık Bakan Yardımcısı Doç. Dr. Şuayıp Birinci, Prof. Dr. Sabahattin Aydın ve Sanofi Avrasya Bölge Başkanı Cem Öztürk katıldı. Toplantıda, Sanofi’nin PharmUp Girişimci Destek Programı kapsamında desteklediği Care4Rare projesinin Demoday’i yapıldı. Bu projeye katılan girişimler, metabolik ve nadir hastalıklarla ilgili fikirlerini geliştirme fırsatı bulurken, birincilik ödülünü kazanan Umaxlife girişimine ödül takdim edildi.
Bir konuşma yapan Sağlık Bakan Yardımcısı Doç. Dr. Şuayıp Birinci, Türkiye’nin dijital sağlık alanındaki ilerlemesine vurgu yaptı. Birinci, “Türkiye, sayısal veriyle çalışan ve sağlık verisini herkesin erişimine sunan nadir ülkelerden birisidir. Avrupa Komisyonu raporlarına göre dördüncü sıradayız. Sağlık verisinin tamamının dijitalleşmiş olması ve vatandaşların kendi sağlık verilerine erişim sağlanması, sürecin optimizasyonunu mümkün kılmaktadır. Türkiye’de 90 yaş üstü bireylerin yüzde 44’ü sağlık verilerine bu sistemler aracılığıyla erişebiliyor. Hastanelerdeki dijitalleşme oranları açısından Avrupa’nın önündeyiz. Türkiye, dijitalleşme derecesiyle Amerika’dan sonra en iyi konumda olan ülkedir,” şeklinde konuştu.
Birinci, ayrıca sağlık girişimciliğinde firmaların pazar hedeflerinin global boyutları da kapsaması gerektiğini ve Türkiye’nin bu alandaki potansiyelinin altını çizdi. “Yerli teknolojilerin, açık kaynak uygulamalarının ve lisans bağımlılığı olmayan sistemlerin ön planda olduğu güçlü firmalar yetiştirilmesine olanak sağladık. Böylece, sistem dönüşümlerinin daha ekonomik fiyatlarla gerçekleşmesine olanak tanıyoruz. Türk firmalarının uluslararası pazarlarda sağlık sistemlerini dönüştürme potansiyeli oldukça yüksektir,” dedi.
Sanofi Avrasya Bölge Başkanı Cem Öztürk, sağlıkta inovasyonu desteklediklerini belirterek, “Bugün 40. vizyon toplantısında yer almak, ülkemizin sağlıkta inovasyona verdiği önemi göstermektedir. Bu toplantılar, akademisyenler, sağlık sektörü temsilcileri ve girişimcilerin bir araya geldiği, yenilikçi fikirlerin tartışıldığı önemli bir platform. Sanofi olarak bilim ve inovasyon alanında her zaman destekleyici olmaya çalışıyoruz,” açıklamalarında bulundu.
Girişimci Orhan Gören ise, birincilik ödülü kazandığı geliştirilen sistemi tanıttı. Gören, “Mental sağlığın bedenimizdeki tepkilerini analiz eden ve travmatik unsurları objektif bir şekilde değerlendirip karar destek sistemi geliştirme amacı taşıyoruz. Onkoloji gibi bulaşıcı olmayan hastalıkların tedavisinde katkı sağlama hedefindeyiz,” ifadelerini kullandı.
Care4RARE programı, Sanofi’nin Sağlık Bakanlığı ile birlikte nadir hastalıklarla ilgili dijital çözümler ve iş birliği fırsatları oluşturmayı amaçladığı bir projedir.
(MRT-MFA-E)