Ofis Bitkileri Stresi Azaltıyor, Verimliliği Artırıyor

İZMİR – Katip Çelebi Üniversitesi Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ayşe Kalaycı Önaç, ofis ortamında canlı bitki bulundurmanın insanların psikolojik ve fizyolojik sağlık üzerindeki etkilerini araştırdıklarını açıkladı. Araştırma sürecinde katılımcıların kan basıncı, kalp atış hızı, vücut sıcaklığı gibi temel yaşamsal fonksiyonlarının yanında tükürük örneklerinden kortizol seviyesi gibi fizyolojik parametreler de ölçülmüştür. Ayrıca, elektroensefalografi (EEG) yardımıyla beyin aktiviteleri kaydedilmiş ve dikkat ile anksiyete testleri uygulanmıştır. Canlı bitkilerin ofis ortamında bulunmasının stres ve kaygı seviyelerinde dikkate değer bir azalma sağladığını, buna karşın dikkat ve konsantrasyonu önemli ölçüde artırdıklarını vurguladı.
İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi’nde yürütülen bu çalışma, insan sağlığına yönelik olumlu etkileri araştırmak amacıyla gerçekleştirilmiştir. Doç. Dr. Önaç, canlı bitkilerin bulunduğu ortama estetik bir katkının yanı sıra psikolojik ve fizyolojik sağlık açısından da faydalı olduğunu ifade etti. Pandemi döneminde bitki satışlarının artış gösterdiğine dikkat çeken Önaç, ofislerde canlı bitkilerin olmasının sağladığı faydaları bilimsel verilerle ortaya koymak istediklerini dile getirdi. Projenin multidisipliner bir yapı ile yürütüldüğünü, ekipte peyzaj mimarı, iç mimar, hemşire, biyomedikal mühendisi ve nörologların bulunduğunu belirtti.
‘CANLI BİTKİ KAYGI DÜZEYİNİN AZALMASINA KATKIDA BULUNUYOR’
Çalışmada EEG verilerini analiz eden İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Biyomedikal Mühendisliği Bölümü’nden Dr. Öğr. Üyesi Özlem Karabiber Cura, EEG’nin beyin aktivitelerindeki değişikleri değerlendirmek için sıklıkla kullanılan bir yöntem olduğunu açıkladı. Araştırma öncesinde, hem çiçekli hem de çiçeksiz ortamlarda katılımcılardan fizyolojik veriler toplandığını belirtti. Her iki ortamda dikkate alınan anksiyete testleri yeniden uygulandı. Kayıtlar sonucunda çiçekli ortamda çalışmanın, kaygı ve stres seviyelerini önemli ölçüde azalttığı, dikkat düzeyinde ise belirgin bir artış sağladığı tespit edilmiştir. Çiçeksiz ortamda ise kaygı ve stres seviyeleri çiçekli ortama nazaran daha yüksek olarak kaydedilmiştir. EEG ile elde edilen veriler, dikkatteki artışı gözler önüne sermektedir. Bu bağlamda, çiçekli ortamdaki bireylerin kaygı düzeylerinde de belli bir azalma yaşanmıştır.
‘İÇ MEKAN BİTKİLERİ İNSANLARIN VERİMLİLİĞİNİ ARTIYOR’
İç Mimar Ahenk Karcı ise, günlük yaşamın önemli bir kısmının kapalı mekânlarda geçtiğini ve iç mekan tasarımlarında canlı bitkilerin kullanılmasının insan sağlığını ve verimliliği artırıcı bir etken olduğunu belirtti. Ayrıca, gelecekte sağlık sorunları olan bireylerin bulunduğu mekânlarda canlı bitkilerin etkilerini incelemeye yönelik yeni projelerin hazırlanmakta olduğunu ifade etti. Karcı, proje ekibinde ayrıca İzmir Katip Çelebi Üniversitesi’nden Doç. Dr. Ayşe Akbıyık, İzmir Ekonomi Üniversitesi’nden Prof. Dr. Aydın Akan ve Yozgat Bozok Üniversitesi’nden Doç. Dr. Kübra Yazıcı’nın yer aldığını vurguladı.
Haber: Yağmur ÖNGÜN – Kamera Gökhan KILIÇ / İZMİR,