Siyaset

Türkiye, AR-GE ile Yüksek Teknoloji İhracatında Zirvede!

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Türkiye’nin son 22 yılda sıfırdan oluşturduğu geniş bir araştırma ve geliştirme ekosistemine dikkat çekti. Bakan Kacır, Türkiye’de AR-GE çalışanı sayısının 300 bine yaklaştığını ifade ederek, “Türkiye’nin yüksek teknoloji ihracatı 9 milyar doları aştı. Bu süreçte 22 yılda 9 katına çıkmış bir yüksek teknoloji ihracatı ile karşı karşıyayız. 200’den fazla üniversitemizde, Türkiye genelinde teknoloji girişimlerini destekleyen kuluçka merkezleri ve hızlandırma programlarının bulunduğu büyük bir AR-GE ve inovasyon altyapısına sahibiz” dedi.

Gebze’deki bir üniversitenin akademik yılı açılış törenine katılan Kacır, akademik çalışmaların Türkiye Cumhuriyeti’nin ikinci asrında, “Türkiye Yüzyılı” hedefi doğrultusunda önemli bir güç çarpanı olacağını vurguladı. Türk sanayisinin dünya genelinde ürün ve hizmet ihracatına devam ettiğini belirten Bakan Kacır, imalat sanayisinin milli gelir içindeki payının artış gösterdiğini aktardı. Kacır, “Türkiye’nin gereksinim duyduğu yüksek ürün ve sistemlerin, kendi kaynaklarıyla geliştirilip, rekabetçi bir şekilde dünyaya ihraç edilmesi hedefimiz,” şeklinde konuştu.

Ülkenin son 22 yılda kurduğu altyapının ve ekosistemin Türkiye’nin bağımsızlık ve refah artışı yolundaki rolüne dikkat çeken Kacır, Türkiye’deki AR-GE çalışanlarının sayısının 300 bine yaklaştığını, 1600’den fazla firmada AR-GE ve tasarım merkezinin bulunduğunu kaydetti. Teknopark sayısının 104’e ulaştığına işaret eden Kacır, 11 bin yakın firmanın bu teknoparklarda inovatif çalışmalar yürüttüğünü ve yüksek teknoloji ihracatının 9 milyar doları aştığını sözlerine ekledi.

İhracatta yoğun faaliyet gösterilen ülke sayısında lider konumda olduklarını belirten Kacır, toplam ihracatın da önemli bir hızla arttığını ifade etti. Türkiye’nin çok çeşitli ürünleri en fazla ülkeye rekabetçi bir şekilde ihraç edebilen bir ülke olduğunu vurgulayan Bakan Kacır, askeri insansız hava araçları, beyaz eşya, güneş paneli ve birçok üretim alanında Avrupa ve dünya çapında önemli sıralarda yer aldığımızı dile getirdi.

Bakan Kacır, Türkiye’nin milyar dolarlık teknoloji girişimlerinin de günümüzde var olduğunu söyleyerek, 2019’da belirlenen sanayi ve teknoloji stratejisi doğrultusunda “turcorn” olarak adlandırılan değer artışını hedeflediklerini açıkladı. Bugüne kadar 7 Türk teknoloji girişiminin milyar doları aşmasının sevincini yaşadıklarını belirten Kacır, 2030 yılına kadar 100 bin teknogirişiminin doğmasını ve bu girişimlerden en az 100’ünün milyar dolar değeri elde etmesini hedeflediklerini söyledi.

Bakan Kacır, ayrıca TÜRKSAT 6A ile yörünge operasyonları konusunda deneyim kazandıklarını, bu deneyimlerin Ay projesine katkı sağlayacağına dikkat çekti. Ay’a 380 bin kilometre uzaklıktaki bir hedefe, geliştirilen uzay aracı ve hibrit roket motoruyla ulaşmayı amaçladıklarını belirtti. Bu hedef, Türkiye’nin Milli Uzay Programı’nın önemli amaçlarından biri olarak gündeme geldi. – KOCAELİ

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu