Egzama Hastaları İçin Yenilikçi Kıyafet Projesi Geliştirildi

ERCİYES Üniversitesi’nde Atopik Dermatitli Hastalar için İnovatif Kıyafet Projesi Geliştirildi
ERCİYES Üniversitesi (ERÜ) Tıp Fakültesi, "Atopik Dermatitli hastalar için kıyafet" adını verdiği bir proje ile dikkat çekiyor. Bu proje, kumaş üzerine uygulanan özel bir madde sayesinde egzama hastalarının ataklarını kontrol altına almayı hedefliyor.
Proje hakkında bilgi veren ERÜ Tıp Fakültesi Deri ve Zührevi Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Demet Kartal, iki yıl önce halk arasında ‘egzama’ olarak bilinen atopik dermatit hastalığı üzerine araştırmalar yapmaya başladığını açıkladı. Kartal, hastalarda görülen kaşıntı ve atakları azaltmak için özel bir kumaş geliştirdi. Geliştirdiği projeyle, Siemens Healthineers Innovation Think Tank (eITT) ve Future of HealthST etkinliğine katılarak 2’nci en iyi inovatif proje ödülünü kazandı. Ödül alan projenin, yastık yüzü ve iç çamaşırı gibi kıyafetlere entegre edilen madde sayesinde egzama hastalarının ataklarını hafifletmekte etkili olduğu belirtildi.
Projenin geliştirme aşaması hakkında bilgi veren Kartal, "İki yıl önce başladığımız bu projede, hastaların günlük yaşamını yormadan bir tedavi süreci oluşturma amacı güttük. Teorik ve pratik çalışmaların ardından projemizi hayata geçirdik ve Siemens’in sağlık profesörleriyle gerçekleştirdiği etkinliğe başvurduk. Bu etkinlikte 100 proje arasında ikinci olmak bizler için mutluluk verici bir gelişmeydi. Şu anda üretim aşamasına geçme sürecindeyiz. Amacımız, hastaların hayatına olumlu bir katkı sağlayacak bir ürün oluşturmak" ifadelerini kullandı.
Dermatolojik hastalıkların yaşam kalitesini etkilediğini vurgulayan Kartal, çocukluk döneminde akran zorbalığına ve erişkinlerde iş verimliliği düşüşüne neden olabildiğini belirtti. "Bu hastalıklar ölümcül olarak tanımlanmıyor ama günlük yaşam kalitesini ciddi şekilde etkiliyor. Uykudan iş verimliliğine kadar birçok alanı olumsuz etkiliyor. İç çamaşırı gibi günlük kıyafetler, kaçınılmaz ihtiyaçlarımız arasında yer alıyor. Projemiz sayesinde hastalığın tetikleyici unsurlarından birini kontrol altına alabiliyoruz ve bunu hastaya hiçbir yük getirmeden gerçekleştiriyoruz" şeklinde konuştu.
Haberin detayları ve proje ile ilgili gelişmeler, ERCİYES Üniversitesi’nde yapılacak olan çalışmalarla ilerlemeye devam edecek.