Rahim Ağzı Kanseri: Aşı ve Erken Tanı Hayati!

Biruni Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’nden Doç. Dr. Mine Dağgez, Haberler.com’un İyileşme Burada Başlar programında Meral Karadağ’ın yönelttiği soruları yanıtladı. Dağgez, rahim ağzı kanseri ve HPV ile ilgili aşı, tarama yöntemleri ve erken tanının önemi hakkında çeşitli uyarılarda bulundu.
“RAHİM AĞZI KANSERİ EN SIK GÖRÜLEN GENİTAL KANSER”
Doç. Dr. Mine Dağgez, rahim ağzı kanserinin kadınlar arasında dünyada en yaygın görülen genital kanser türü olduğunu belirtti. Bu kanser türünün önlenebilir bir hastalık olduğunu vurgulayan Dağgez, “HPV virüsü, rahim ağzı kanserinin en önemli nedenlerinden biridir. Bu hastalığın önlenmesinde düzenli sağlık taramaları ve aşılamaların büyük bir önemi bulunmaktadır,” ifadesini kullandı.
“HPV AŞISI 26 YAŞINA KADAR ÖNERİLİYOR”
HPV virüsüne karşı geliştirilen aşının önemine dikkat çeken Dağgez, “26 yaşına kadar aşı olabilen herkesin bu aşıyı yaptırmasının faydalı olacağını düşünüyoruz,” diyerek aşılamanın koruyucu etkisine vurgu yaptı. Ayrıca Türkiye’nin, dünya üzerinde yalnızca HPV bazlı rahim ağzı kanseri taramasını uygulayan dördüncü ülke olduğunun altını çizdi.
“HPV POZİTİF OLMAK, KANSER OLMAK DEMEK DEĞİL”
HPV virüsünün pozitif çıkmasının rahim ağzı kanseri anlamına gelmediğini belirten Dağgez, kadınların bu durumu kaygıyla karşılamamalarını önerdi. Ancak anormal kanamalar, özellikle cinsel ilişki sonrası meydana gelen tekrar eden kanamalar gibi belirtilerin dikkate alınması gerektiğini ifade etti. “Bu tür belirtiler görüldüğünde mutlaka bir uzmana danışılmalıdır,” diyerek erken tanının önemine vurgu yaptı.
