Öne Çıkanlar

Pump.fun: Yüzde 98,6 Dolandırıcılık Riski!

Son zamanlarda yapılan bir araştırma, Solana blokzincirine entegre memecoin oluşturma platformu Pump.fun’un, hem kripto para dünyası hem de yatırımcılar için bazı endişeleri beraberinde getirdiğini ortaya koydu.

ABD’nin New York merkezli dijital varlık analiz firması Solidus Labs, Pumps.fun’da piyasaya sürülen token’ların yüzde 98,6’sının rugpull veya doldur/boşalt (pump/dump) yöntemlerine dayanan dolandırıcılıklara maruz kaldığını bildirdi.

Piyasaya sürülen token’ların yüzde 98,6’sı değersiz

Solidus Labs’in raporuna göre, 2024 yılının ocak ayından bu yana Pump.fun üzerinde 7 milyondan fazla token piyasaya sürüldü. Ancak bu tokenlardan yalnızca 97 bini en az 1.000 dolar likiditeye sahip olabildiklerini belirtti.

Raporda, “Kontrol edilmeyen bu dolandırıcılık faaliyetleri yalnızca trader’lar için mali kayıplara yol açmakla kalmıyor, aynı zamanda memecoin ticaretini destekleyen kripto kuruluşları için önemli düzenleyici ve itibar tehlikeleri oluşturan ciddi riskler taşımaktadır” ifadelerine yer verildi.

Rugpull ve benzeri dolandırıcılıklar yaygın

Solidus Labs, Pump.fun’ın günlük 100 milyon doları aşan bir işlem hacmine sahip olduğuna dikkat çekti. 2024 yılının ocak ayı ile 2025’in mart ayları arasında oluşturulan tokenların performansını inceleyen firma, “En az beş işlemle 7 milyondan fazla token dağıtıldı, fakat sadece 97.000 token 1.000 doların üzerinde likiditeye sahip” bulgusuna ulaştı. Raporda, “Pump.fun’daki tokenların yüzde 98,6’sı, piyasaya sürüldükten kısa bir süre sonra değersiz hale gelerek doldur/boşalt şemalarına dönüşmekte ve bu durum yatırımcılar açısından aşırı bir risk taşımaktadır” denildi.

Token çıkaranlar avantaj elde ediyor

Raporda, Pump.fun’ın ekonomik modelinin, bu platform aracılığıyla token çıkaranlar için “doğal olarak” avantaj sağladığı ifade edildi: “Pump.fun’daki token ekonomisinin anlaşılması, sistemik riskleri daha da açığa çıkarmaktadır. Otomatik piyasa yapıcısı (AMM) modeli, token yaratıcılarını kayıran bir fiyatlandırma mekanizması kullanmaktadır.”

Bu bağlamda, bağlanma eğrisi, token fiyatlarının her ek satın alımda artış göstermesi ilkesine dayanıyor. Bu mekanizma, erken alıcılara avantaj sağlarken, daha sonra katılanları dezavantajlı kılıyor. Token yaratıcıları, her artışta kâr elde ederken, geç katılan trader’lar şişirilmiş fiyatlar ve likidite sağlandığında kayıp riski altında kalıyor.

Memecoin’lerle ilgilenenler yasalara güvenmiyor

Memecoin konusundaki değerlendirmeleri ile dikkat çeken Digital and Analogue Partners’tan Yuriy Brisov, Pump.fun örneğinde token yaratan kişilerin elektronik araçlar üzerinden yapılan dolandırıcılıklardan sorumlu tutulabileceğini ifade etti. Brisov, “Memecoin ticare

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu