Prof. İnat: Türkiye’nin Ortadoğu’daki Rolü Kritik!

‘Türkiye’nin Ortadoğu Politikası’ başlıklı söyleşi ile ‘SUBÜ Konuşmaları’nın 92. oturumunun konuşmacısı, Sakarya Üniversitesi (SAÜ) Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kemal İnat oldu. Bu bağlamda İnat, Türkiye’nin Suriye’deki askeri varlığına dikkat çekerek, “Türkiye’nin Suriye’de geçmişten gelen bir askeri varlığı var. Şimdi daha kalıcı askeri üsler kurulması gündemde. Bu durum ayrıca İsrail’i ciddi şekilde rahatsız ediyor” ifadelerini kullandı.
Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi (SUBÜ) tarafından gerçekleştirilen söyleşinin moderatörlüğünü, SUBÜ İletişim Koordinatörlüğü’nden Öğretim Görevlisi Ömer Çiçek üstlendi. Söyleşide, Türkiye’nin Filistin ve Suriye politikaları, Ortadoğu’daki yumuşak güç uygulamaları ve geleceğe yönelik politika perspektifleri üzerine ayrıntılı değerlendirmelerde bulunuldu. İnat, Türkiye’nin birçok batılı ülkenin aksine İsrail’in Filistin’deki saldırılarına karşı durduğunu belirterek, “Özellikle Amerika Birleşik Devletleri’nin desteklediği bir İsrail saldırganlığı söz konusu. Bu bağlamda Türkiye ve Müslüman Ortadoğu ülkelerinin ekonomik ve askeri yapısının yetersiz olduğunu görüyoruz” dedi.
İnat, iki önemli nokta üzerinde durarak, Türkiye’nin çeşitli tepkileri arasında Güney Afrika Cumhuriyeti’nin açtığı soykırım davasına müdahil olduğu ve diplomatik ilişkileri asgari düzeye indirdiğini ifade etti. Ayrıca, Türkiye’nin uluslararası toplumu konu hakkında bilgilendirmeye yönelik çaba gösterdiğini vurguladı.
Konu bağlamında, Netanyahu’nun Siyonist ekibinin sadece bir parça olduğuna işaret eden İnat, en önemli parçaların Amerika’da bulunduğunu belirtti. Olası tehditleri sıralayan İnat, “Siyonist lobinin Ortadoğu’daki planlarından biri de İran’ın gücünün budanması. Ardından Türkiye’nin gücünün yıpratılması isteniyor” dedi.
Suriye’deki duruma da değinen İnat, Türkiye’nin burada devlet inşasına destek vermeye çalıştığını ve bunun için bir tecrübesi olduğunu vurguladı. Türkiye’nin Avrupa ile yeni bir yönetim arasında köprü kurmaya çalıştığını da belirten İnat, “Suriye’nin en büyük sorunu ekonomik. Ekonomik sorun çözülmeden güvenlik sıkıntıları artacaktır” ifadelerini kullandı.
İsrail’in bölgedeki politikalarına dair konuşan İnat, “İsrail, Suriye topraklarının bir kısmını işgal ediyor. Golan Tepeleri’nde genişletmeye gitti. Dürziler ve Kürtlerle ilgili de yanlış mesajlar veriyor” şeklinde değerlendirmelerde bulundu. Trump’ın Suriye’de Amerikan askerlerinin varlığını sürdürdüğüne dikkat çeken İnat, bu durumun Siyonist lobinin etkisiyle şekillendiğini ifade etti.
Etnik ve mezhepsel farklılıkların yönetimindeki zorluklara da değinen İnat, “Avrupa’nın tarihi, Ortadoğu’dakinden daha fazla çatışmaya tanıklık etmiştir. Ancak Avrupa, farklılıkları yönetmeyi öğrenerek barış sağlamıştır” ifadelerini kullandı. Bu bağlamda, Ortadoğu ülkelerinin de benzer bir yol izlemesi gerektiğini öne sürdü. İnat, “Mezhepsel ve etnik farklılıkların bizi savaşa sürüklemesine izin vermemeliyiz” diyerek tartışmalarını sonlandırdı.