Prezervatif Alerjisi: Hayatı Tehdit Ediyor!

Maura, prezervatiflerin hayat kurtarıcı olduğuna inanıyor.
Ohio’da yaşayan 43 yaşındaki Maura, sorunlarının 20’li yaşlarında başladığını ifade ediyor.
“Korunmasız cinsel ilişkiden sonra cinsel organımda bir yanma hissi hissetmeye başladım,” diyor Maura.
Sonunda, partnerinden ayrılıp sürekli prezervatif kullanan biriyle birlikte olmaya karar verdi. “Bir gece cinsel ilişkiye girdiğimde, yatakta yatarken dilim şişmeye başladı” şeklinde anlatıyor durumunu.
“Partnerim ne olduğunu fark etti ve ‘Boğuluyorsun’ diye bağırarak astım spreyimi buldu. Hızla spreyin uç kısmını ağzıma sokmayı başardı ve sıkmaya başladı. Şanslıydım çünkü hâlâ ciğerlerimden nefes alabiliyordum.”
Aynı zamanda astım ve çeşitli alerjileri olan Maura, prezervatifte bir sızıntı olabileceğini düşünüyor. Kendisi ve partneri, prezervatif kullanımı konusunda artık daha dikkatli davranıyor. Sperm alerjisine sahip olabileceğini başına gelince öğrendiğini ifade ediyor.
Bu tür durumlar oldukça nadir görülse de, bazı insanların bağışıklık sistemi diğer insanların vücutlarına şiddetli tepkiler verebiliyor. Bu nadir rahatsızlıklar yalnızca sağlığı değil, aynı zamanda iş, ilişkiler ve yaşam genelinde büyük etkiler yaratabiliyor. Ancak bu tepkilere neyin neden olduğu henüz net bir şekilde bilinmiyor; gerçek alerjiler mi yoksa başka durumlar mı olduğu üzerine bilim insanları ipuçları toplamaya çalışıyor.
Tenden yayılanlar
Başka bir insanın vücuduna karşı gelişen alerjiler genellikle vücut dışındaki maddelere dayalı olarak ilerliyor. Örneğin, aşırı duyarlılık göstərilen maddeler arasında deodorantlar ve traş sonrası losyonlar bulunabiliyor. Yapılan araştırmalara göre, 150’den fazla koku temas alerjisinin varlığı tespit edilmiştir.
Bazı insanlar, eşlerinin beden kokusuna dahi alerjik tepki geliştirebiliyor. Bununla birlikte, mast hücresi aktivasyon sendromu yaşayan kişilerde bu durumun daha yaygın olduğu gözlemleniyor. Avusturya’daki Kepler Üniversitesi Hastanesi’nden doktor Sabine Altrichter, bu sendromun etkisi altında olan hastaların doğal vücut kokularına karşı da duyarlı olabileceğini belirtiyor.
İnsanların teni, pek çok kimyasalı serbest bırakıyor. Bu kimyasallar arasında, ham petrolde bulunan ve birçok ürünün yapımında kullanıldığı bilinen tolüen de bulunuyor. İnsanlar bu kimyasalı bilmeden veya bilerek vücutlarına alabiliyorlar.
“İnsanlar Bana Alerjik” (PATM) sendromu yaşayanlar da çevrelerindeki insanlarda alerjik reaksiyonlara yol açabiliyor. 2023 yılında, Tokai Üniversitesi’nden Yoshika Sekine, PATM sendromu yaşayanların yaydığı kimyasal gazları inceleyen bir çalışma gerçekleştirdi. Bunun sonucunda, PATM hastalarının vücutlarından normal bireylere göre 39 kat daha fazla tolüen saldığı belirlendi.
Tıbbi verilerin yanı sıra, bireylerin diğer insanların vücut kokularına karşı geliştirdiği alerjiler de tartışma konusu. Örneğin, ter alerjisi durumunda kişiler kendi terlerine karşı hassasiyet geliştirebiliyor.
Vücut sıvıları
Alerjik tepkiler, vücut sıvılarındaki belirli alerjenlerle de tetiklenebiliyor. İngiltere’deki bir vakada, Brez