Pakistan’da Çikolata Yüzünden Çocuk Cinayeti!

Pakistan‘ın güneydoğusunda, evlerinde çalışan 13 yaşındaki kız çocuğu hizmetçiyi çikolata çaldığı iddiasıyla öldürdükleri gerekçesiyle bir çift tutuklandı.
Sadece İkra olarak bilinen kız çocuğu, geçirdiği yaralar sonucunda geçen Çarşamba hastanede hayatını kaybetti. İlk polis soruşturmasında, İkra’nın ağır işkenceye maruz kaldığı tespit edildi.
Rawalpindi’de gerçekleşen bu olay, toplumda büyük bir infial yaratırken, çocuk işçiliği ve hizmetçilere yönelik istismar konularını da yeniden gündeme taşıdı.
Çocuk işçiliğiyle ilgili yasalar bölgeler arasında değişiklik göstermektedir. Ancak Pencap eyaletinde, 15 yaşından küçüklerin evlerde çalıştırılması yasaklanmıştır.
İkra’nın babası Sana Ullah, BBC’ye verdiği röportajda “Kızım öldüğünde, içimde bir parça tamamen kırıldı.” diye ifade etti.
Sana Ullah, polisten aldığı bir telefonla hastaneye yetiştiğini ve İkra’yı bilinçsiz bir şekilde yatarken bulduğunu belirtti. Kız, birkaç dakika içinde yaşamını yitirdi.
İkra, sekiz yaşından itibaren hizmetçilik yapıyordu. 45 yaşındaki baba, mali sıkıntılar nedeniyle kızını işe gönderdiğini anlattı.
İkra, farklı işverenlerle çalıştıktan sonra, sekiz çocuk sahibi bir çiftin yanında iki yıl önce işe başlamıştı. Aylık kazancı ise 28 dolar olmaktaydı.
Polis, İkra’nın çikolata çalmakla suçlandığını bildirirken, çocuğa yönelik işkencenin kanıtlandığını da ifade etti.
Olayla ilgili kanıtların, düzenli bir şekilde istismara maruz kaldığını gösterdiği belirtildi. BBC’ye ulaşan görüntülerde, İkra’nın kollarında ve bacaklarında kırıklar, başında ise ciddi yaralanmalar görüldü.
Polis, otopsi yapıldığını ve adli tıp raporunun beklendiğini kaydetti.
Eylemci Shehr Bano, X platformunda “Kalbim kan ağlıyor. Birkaç kuruş için kaç çocuk evlerde şiddet görüyor? Yoksul aileler daha ne kadar kız çocuklarını mezara koyacak?” şeklinde paylaşımlarda bulundu.
Sosyal medya kullanıcıları da cinayetin bu denli önemsiz bir mesele yüzünden işlenmiş olmasına tepki gösterdi. Bir kullanıcı “Bir çikolata için mi öldürüldü?” diye sordu, başka bir kullanıcı ise “Bu sadece bir suç değil, zenginlerin yoksulları tüketilebilir varlıklar olarak gördükleri bir sistemin bir yansıması” dedi.
İkra’nın işverenleri Raşid Şefik ve eşi ile birlikte, ailenin yanında çalışan bir Kuran öğretmeni de tutuklandı. Öğretmen, İkra’yı hastaneye götürüp, doktorlara kızın babasının öldüğünü, annesinin ise ortada bulunmadığını belirtmişti.
Sana Ullah, kızının ölümüne neden olanların cezalandırılmasını istediğini ifade etti.
Uzlaşma kültürü
Bu tür olaylar büyük bir tepki yaratsa da, çoğunlukla mahkeme dışında uzlaşma yoluna gidilmekte ve sanıklar çok nadir bir şekilde tam anlamıyla yargılanmaktadır.
2018 yılında bir yargıç ve eşi, 10 yaşındaki hizmetçilerine işkence yapmak suçuyla üç yıl hapis cezasına çarptırılmıştı, ancak bu olay sonrası infial olmasına rağmen ceza bir yıla düşürülmüştü.
Tayyibe adlı çocuk da ağır yaralı bir şekilde bulunmuştu ve Pakistan Tıp Bilimleri Enstitüsü, çocuğun ellerinde ve ayaklarında yanıklar olduğunu bildirmişti. Tayyibe, savcılara bir süpürgeyi kaybettiği için ağır ceza aldığını anlatmıştı.
Pakistan yasalarına göre, kurbanlar ve aileleri, bazı ağır suçlarda sanıkları affetme hakkına sahiptir