Ozon Tedavisi: Nörolojik Hastalıklara Çözüm!

Medipol Sağlık Grubundan Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Kıvanç Katmerlikaya, ozon tedavisinin parkinson, MS, bel ve boyun fıtığı, kronik yorgunluk sendromu ve romatizmal hastalıkların tedavisinde etkili olduğunu açıkladı.
Hastaneden yapılan duyuruda, sağlık alanında giderek popüler hale gelen ozon tedavisinin, çeşitli hastalıklara sağladığı olumlu etkilerle dikkat çektiği belirtildi. Ozon, özellikle eklem ağrıları, nörolojik bozukluklar ve bağışıklık sisteminin düzenlenmesine yardımcı olan bir yöntem olarak öne çıkıyor.
Dr. Kıvanç Katmerlikaya, ozon tedavisinin çoğunlukla kireçlenme ve eklem aşınmalarına bağlı olan rahatsızlıklarda kullanıldığını ifade etti.
Parkinson ve MS gibi nörolojik hastalıkların tedavisinde de olumlu etkilerinin gözlemlendiğini belirten Katmerlikaya, tedavi sürecinin yalnızca 15-20 dakika sürdüğünü vurguladı. Bu tedavi, bazı özel durumlar dışında çoğu hastaya güvenle uygulanabiliyor. Ancak favizm, tiroit bozukluğu yaşayan hastalar ile gebeler için bu tedavi önerilmediğini de ekledi.
Katmerlikaya, ozon tedavisinin iki temel uygulama yöntemi bulunduğunu aktardı. Sistemik uygulamada, hastadan alınan yaklaşık 100 cc kan ozon ile birleşerek yeniden vücuda veriliyor. Burada kullanılan malzemelerin ozona dayanıklı olması gerektiğinin altını çizen Katmerlikaya, aksi halde tedavi etkisinin azalabileceğini ifade etti. Lokal uygulamada ise ozonlanmış kan, kas içerisine, genellikle omuz veya kalça bölgesine enjekte ediliyor. Bu sayede hastaların kan dolaşımı iyileşmekte ve bağışıklık sistemleri düzenlenmektedir.
“Ozon tedavisinin bilinen ciddi bir yan etkisi yok”
Ozon tedavisinin, depresyon gibi psikolojik durumlarda serotonin seviyesini artırarak olumlu sonuçlar sunduğunu da belirten Katmerlikaya, ayrıca şeker hastalarında diyabetik ayak tedavisinde başarı elde ettiklerini ifade etti.
Dr. Katmerlikaya, ozon tedavisinin bel ve boyun fıtıkları, kronik yorgunluk sendromu ve romatizmal hastalıklardaki etkilerinden de bahsetti. Ozon tedavisi, eklem kireçlenmelerinde eklem içine uygulanabilmekte, kas ağrıları olan hastalara ise uygun noktalara uygulama yapılabilmektedir. Ozon tedavisinin önemli avantajlarından biri, düşük yan etki profiline sahip olması ve tedavi sürecinde hastaların konforunun sağlanmasıdır. Tedavi genellikle haftada bir veya iki seans olacak şekilde, toplamda 10-12 seanslık kürler halinde sürdürülmekte, hastaların durumuna göre tedavi süresi uzatılabilmekte veya yıl içinde klinik değişikliklere bağlı olarak tekrarlanabilmektedir.