Numan Kurtulmuş: İsrail’in BM Üyeliği Tartışmalı
Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı Numan Kurtulmuş, İzmir’de Ege Üniversitesi‘nin akademik açılış törenindeki konuşmasında, İsrail’in Birleşmiş Milletler üyeliğinin askıya alınmasına yönelik tartışmalara değindi. Kurtulmuş, “Bütün dünyada hakkaniyetin, adaletin, barışın ve insanlığın yeniden kurulduğu bir dünya sisteminin kurulması için mücadele edeceğiz” diye belirtti.
TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, Ege Üniversitesi 2024-2025 Akademik Açılış Programı’na katıldı. MÖTBE Kültür Merkezi’ndeki etkinliğe, Rektör Prof. Dr. Necdet Budak, İzmir Valisi Süleyman Elban, AK Parti İzmir İl Başkanı Bilal Saygılı ve AK Parti İzmir Milletvekilleri de katılım gösterdi. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından öğrenciler zeybek gösterisi gerçekleştirdi ve Ege Üniversitesi’nin tanıtım filmi izlendi.
“Üç anahtar kelime”
Akademik açılış töreninde düşüncelerini paylaşan TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, “Üniversitelerimiz Türkiye’nin teminatıdır ve üniversiteler bilimin, hikmetin ve irfanın üretildiği merkezlerdir. Ege Üniversitesi, bilim hayatının öncülerinden, bir ilim yuvasıdır. Cumhuriyetimizin ilk çatısını geride bıraktık ve artık güçlü, büyük Türkiye hedefine doğru yürüyebilen bir ülke haline geldik. Bu mücadelenin başarısına katkıda bulunan herkese teşekkür ediyorum. Bir asır boyunca zorluklardan nasıl geçip buraya geldiğimiz hakkında çok şey söylenebilir fakat önümüzdeki asra ışık tutması açısından üç ana kelimeyi belirtmek istiyorum: Milli birlik ve beraberlik, demokratik uzlaşma, kalkınmacılık” ifadelerini kullandı.
“İsrail’in BM üyeliğinin askıya alınması konuşulmalı”
Kurtulmuş, dünya gündemindeki gelişmelere de değinerek, “Cumhuriyetimizin ikinci yüzyılına girerken Türkiye’yi en ileri noktalara programlamak zorundayız. Zor dönemler karşısında bile, hedefimizden asla sapmayacağız. Yeni bir dünya düzeni kurulmakta ve önümüzdeki 10 yıl boyunca büyük mücadeleler gerekecek. Türkiye’nin üniversiteleri, fikir ve kanaat merkezleri olma sorumluluğunu üstlenmelidir. Geçtiğimiz yıllarda hem Berlin Duvarı’nın yıkılması hem de ABD’nin Afganistan’dan ani ayrılışı, çok kutuplu bir yönetim sisteminin oluşumuna ciddi zemin hazırlamıştır. Bu yeni dönemde Türkiye, en avantajlı ülke konumundadır. Bugün yalnızca İstanbul Üniversitesi yok, 209 üniversitemiz var ve bu rekabet Türkiye için büyük bir kazanım. Savunma sanayinde hayranlıkla izlenen bir Türkiye var. Hem siyasetin hem de akademinin sorumluluğu, yeni sistemin insani ve hakkaniyetli bir şekilde kurulmasını sağlamak için zihinsel bir çaba göstermektir. Bu bağlamda, İsrail’in BM üyeliğinin askıya alınmasını konuşmak için cesaret göstermek gerektiğini düşünüyorum” açıklamasını yaptı.
“İhtiyacımız olan tek şey çalışmak”
Akademik açılış töreninde görüşlerini aktaran Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak ise, “Cumhurbaşkanımız tarafından rektör olarak atandığım günden bu yana üniversitemizin misyonu doğrultusunda hem akademik hem de idari personelimizle öğrencilerimizi özel bir şekilde ilgilendirdik. Ülkemizdeki 207 üniversite arasında tek tarımcı rektör olarak, üniversitemizin başarısını sağlamak için güçlü adımlar attık. Her bir öğrencimizi geleceğimizin teminatı olarak değerlendiriyoruz. Huzurlu bir üniversite, mutlu çalışanlar ve kaliteli eğitim anlayışıyla Ege modelini hayata geçirmeye çalışıyoruz. Her akşam ‘Rektörle Akşam Çayı’ programında akademisyenlerimizle bir araya geldik, fikir alışverişinde bulunduk. Araştırma üniversitesinin öğrenci odaklılık, dijitalleşme