Sağlık

Denizde Lensle Yüzmek: Kör Olma Riski!

Teksaslı Brooklyn McCasland’in hayatı, sıradan bir plaj gezisi sırasında yaptığı basit bir hata ile kabusa dönüştü. 23 yaşındaki genç kadın, Ağustos ayında Alabama’da arkadaşlarıyla denize girerken kontakt lenslerini çıkarmayı unuttu. Bu dikkatsizlik, gözünde telafisi zor hasarların oluşmasına neden oldu.

Plaj dönüşü şiddetli göz ağrılarıyla karşılaşan McCasland, başlangıçta bu durumu basit bir kum tanesi rahatsızlığı olarak değerlendirdi. Doktorlar da önce enfeksiyon teşhisi koyarak ona antibiyotik ve göz damlası verdi. Ancak ağrıları geçmek bir yana, genç kadının gözünün dış tabakası bulutsulu bir görünüm almaya başladı.

Uzmanlar tarafından yapılan detaylı incelemede, McCasland’ın korneasına su kaynaklı parazitlerin yerleştiği belirlendi. Acanthamoeba olarak adlandırılan bu mikroskobik canlılar, deniz suyundan lenslerin altına sızarak göz dokusunu tahrip etmişti.

Cleveland Clinic’in verilerine göre, Amerika Birleşik Devletleri’nde her yıl yaklaşık 1,500 kişi bu parazit enfeksiyonuna yakalanıyor. Vakalarda gözlemlenen %90 oranı, kontakt lens kullanıcıları arasında gerçekleşiyor. Bu nedenle göz doktorları, lens kullananları denize girmemeleri, duş almamaları ve jakuzi kullanmamaları konusunda dikkatli olmaları konusunda uyarıyor.

McCasland, sağ gözündeki görme yetisini kaybederek 5,000 dolarlık bir kornea nakli beklemeye başladı. Tedavi masrafları şu ana kadar 62,000 doları buldu. Barista olarak çalışan genç kadın, derinlik algısını kaybetmesi ve gün ışığına karşı hassasiyet geliştirmesi nedeniyle işine ara vermek zorunda kaldı.

McCasland, “20 yıldır lens kullanıyorum ve hep lensle duş aldım, yüzdüm. Keşke bu riski bilseydim. Tüm bu acıyı önleyebilirdim” diyerek diğer lens kullanıcılarına önemli bir mesaj gönderiyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu