Gündem

Çin, Uzayda Yapay Fotosentezle Geleceğe Yürüyor

BEİJİNG, 21 Ocak (Xinhua) — Dünya dışı yaşamın sürdürülmesi için en önemli zorluklar arasında kendi kendine yeterliliğin sağlanması ve dünya kaynaklarına bağımlılığın azaltılması yer alıyor.

Ay regoliti veya Mars atmosferindeki karbondioksit gibi yerel kaynakların kullanımıyla üretilen oksijen ve yakıt, uzayda kaynak kullanımını artırmak ve dünya kaynaklarına bağımlılığı en aza indirmek açısından kritik bir strateji sunuyor.

Bu çerçevede, Çin’in uzay istasyonu, dünya dışı yapay fotosentez teknolojisi üzerinde yaptığı deneylerle etkili bir karbondioksit dönüşümü ve oksijen yeniden üretimini yörüngede doğrulamayı başardı.

Çin İnsanlı Uzay Ajansı, bu önemli gelişmenin, ülkenin gelecekte gerçekleştireceği insanlı derin uzay keşifleri için bir teknik temel oluşturacağını bildirdi.

Dünya dışı yapay fotosentez, uzay ortamında fizyokimyasal yöntemlerle karbondioksit ve suyun oksijen ile karbonlu bileşiklere dönüştürülmesini içermektedir. Bu yenilikçi yaklaşım, yerel kaynakların kullanılması ile etkili bir karbondioksit dönüşümü ve oksijen üretimi sağlamaktadır.

Ayrıca, kullanılan katalizörleri değiştirerek dünya dışı yapay fotosentez yoluyla farklı karbondioksit indirgeme ürünleri üretmek mümkündür.

Bu ürünler arasında, itici yakıt olarak kullanılabilecek metan ve etilen ile şeker sentezinde önemli bir hammadde olan formik asit bulunmaktadır. Çin İnsanlı Uzay Ajansı’na göre, bu yetenek, dünya dışında uzun süreli hayatta kalma ve yerel kaynak kullanımında büyük bir öneme sahiptir.

Çin’in uzay istasyonunda bulunan deney ekipmanlarıyla gerçekleştirilen 12 yörünge deneyinde, hem oksijen hem de etilen üretimi başarıyla yapılmıştır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu