Motokuryelerden Kamera ve Düzenleme Talebi!
e-Ticaret platformlarında “esnaf kurye” modeli ile çalışan motokuryeler, hız ve fazla mesai baskısı nedeniyle trafikte kural ihlali ve kazalarla karşı karşıya kalıyor. Bu durumun önüne geçmek için otobüs, taksi ve dolmuşlarda uygulanan kamera ve araç takip sisteminin kendileri için de hayata geçirilmesini talep ediyorlar.
Karayolları Trafik Yönetmeliği’nde yapılan değişiklik ile birlikte, Karayolu Taşıma Kanunu, Büyükşehir Belediyesi Kanunu ve Belediye Kanunu çerçevesinde ticari yolcu taşımacılığında kullanılan M2 ve M3 sınıfı taşıtlar, belediyelere ait veya belediyeler tarafından yetkilendirilen toplu taşıma araçları ile taksi ve dolmuşlarda kamera sistemleri bulundurulması zorunlu hale geldi.
Aynı şekilde “esnaf kurye” modeliyle çalışan motokuryeler de, bu yeni düzenlemenin kendilerini de kapsamasını istiyor. Son zamanlarda bu kuryelerin sık sık ciddi trafik kazalarına karıştıkları belirtiliyor ve bazı e-ticaret platformlarının hız ve fazla çalışma baskısı yarattığı ifade ediliyor.
Ramazan Akpınar, Ankara Yük Taşımacılığını Destekleyici Hizmet Verenler Esnaf Odası Başkanı, Türkiye’deki yaklaşık 6 milyon motosikletin 2 milyonunun kuryeler tarafından kullanıldığını ve bu kuryelerin yaklaşık 1 milyonunun ise kayıtdışı çalıştığını aktardı.
Akpınar, motokuryelerin uzun çalışma saatleri ve hız baskısı altında olduğuna dikkat çekerek, “Esnaf kurye modeliyle çalışanlar e-ticaret firmalarından maaş almıyor. Ne kadar çok paket teslim ederlerse o kadar fazla kazanıyorlar. Böylece bir esnaf kurye 16-18 saat çalışmaya devam edebiliyor, dolayısıyla bu durum kural ihlallerine zemin hazırlıyor.” dedi.
Çalışma koşullarının iyileştirilmesi gerektiğine vurgu yapan Akpınar, çalışma saatlerinin 8 saate indirilmesi ve e-ticaret platformlarının bu koşullara uymak zorunda kalmaları gerektiğini dile getirdi. Ayrıca, yeni düzenlemenin sürücü güvenliğini artırmak amacıyla oluşturulduğunu belirten Akpınar, bu uygulamanın motokuryeler için de geçerli olmasını talep etti.
Ayrıca, “esnaf kurye” modeli ile birlikte yaşanan kayıtdışılık sorunlarına da dikkat çeken Akpınar, bu modelde çalıştırılan kuryelerin meslek odası kaydı yapılmasının gerekli olduğunu söyledi. Kuryelerin mesleki eğitim ve ileri sürüş teknikleri gibi eğitimleri almasının önemine vurgu yaparak, motokuryelerin “tehlikeli meslek” sınıfına dahil edilmesi önerisinde bulundu.