Modern Hayatın Hormonal Etkileri: Kadın ve Erkek
Dr. Ender Saraç, Haberler.com’da yayınlanan “Haber Bahane” programında Gökay Kalaycıoğlu’nun konuğu olarak etkileyici açıklamalarda bulundu. Saraç, modern yaşamın kadınlar ve erkekler üzerindeki fizyolojik ve hormonal etkilerini vurguladı.
“KADINLAR ERKEKLEŞTİ, ERKEKLER DİŞİLEŞTİ”
Saraç, kadınların doğum sayısının azalması, geç yaşta anne olma ve kariyer sorumluluklarının hormon dengelerini olumsuz yönde etkilediğine dikkat çekti. Bunun yanında yanlış beslenme alışkanlıkları ve çevresel etkenlerin de hormonal değişimlerde önemli rol oynadığını belirtti. Son yıllarda artış gösteren jinekolojik hastalıklar ve erken menopozun sebeplerinden biri olarak “Kadınlar erkekleşti, erkekler dişileşti.” ifadesini kullandı.
“SİSTEM KENDİNİ SAVUNMAYA ALIYOR”
Saraç, bir kadının hayatı boyunca yaklaşık 400 yumurta ürettiğini ve 14-15 yaşında adet görmeye başladığını hatırlatarak, “Yüzlercesini yumurtluyorum ama hiçbiri döllenmiyor. Böyle olunca sistem kendini savunmaya alıyor.” şeklinde konuştu. Kadınların az doğum yapması, geç annelik ve kariyer sebepleri nedeniyle hormon dengesinin bozulduğuna değinen Saraç, “Kadınlar yönetim kurulu toplantısında ağrı içinde işlerini sürdürüyor.” diyerek bunun östrojen ve testosteron dengesini altüst ettiğini vurguladı.
“BİR ŞEYİ NE KADAR ÇOK ERTELERSENİZ DENGE BOZULABİLİYOR”
Saraç, her kadında belli düşük oranlarda testosteron, her erkekte ise östrojen hormonunun bulunduğunu ifade etti. “Kadını erkekten en çok farklı kılan 3 organı; yumurtalık, rahim ve memeler fonksiyon kazanmıyor. Zamanın gerçeklerine uymuyor ama daha erken yaşta hamile kalmaları ve hamileliği deneyimlemeleri önemli.” diyen Saraç, “Bir şeyi ne kadar çok ertelerseniz orada denge bozulabiliyor.” şeklinde konuştu.
“KADINLARA ÇOK YÜK YÜKLEDİK”
Modern yaşamda kadınların üzerindeki yüklerin arttığına dikkat çeken Saraç, “Kötü beslenmenin yanı sıra spor yapmama, aşırı yağlanma, stres ve fazla kimyasal ilaç kullanımı hormonal dengeyi bozuyor. Büyükşehirlerdeki modern hanımefendilerin çoğu depresyon ilacı kullanıyor. Kadınlara öyle bir yük bindirdik ki, ‘Sen güçlüsün, sen de hesabı öde’ dedik.” ifadelerini kullandı.
“ERKEKLİK VE KADINLIĞI YANLIŞ YORUMLADIK”
Saraç, “Biz erkeklik ve kadınlığı yanlış yorumladık.” diyerek, kadınların erkeklik görevleriyle yüklenmesini eleştirdi. Doğurma yaşının geçikmesinin, annelik, kariyer ve diğer sorumlulukların kadınları çok yorduğu kanısında olduğunu belirten Saraç, bu durumun hormonlarda da etkili olduğunu ve menopoz yaşının düşmesine zemin hazırladığını vurguladı.