Teknoloji

Microsoft’tan 2025 Raporu: Yapay Zeka ile Dönüşüm

Yazılım devi Microsoft, Çalışma Endeksi 2025 Raporu’nu yayınlayarak yapay zeka teknolojisine odaklandı.

Raporun resmi açıklamasında yer alan bilgilere göre, Microsoft’un beşinci kez yayımladığı Çalışma Endeksi (Work Trend Index – WTI) Raporu, iş gücünü dönüşüme uğratan “Öncü Firma” kavramını ortaya koyuyor. Bu firmalar, insanlar ve yapay zeka aracıları arasındaki hibrit ekiplerin avantajlarından maksimum düzeyde faydalanarak verimliliği ve yeniliği artırmayı hedefliyor. LinkedIn ile yürütülen araştırmanın “2025: Öncü Firmaların Doğduğu Yıl” başlıklı raporu, 31 ülkeden 31 bin profesyonelin görüşlerini analiz ediyor. Ayrıca, LinkedIn Ekonomik Grafik verileri ve Microsoft 365 platformundaki e-postalar, toplantılar ve sohbetlerden alınan trilyonlarca sinyal de rapora dahil ediliyor.

Raporda, yapay zekanın iş dünyasında tüm bu değişimleri desteklemek için bilgiye erişimin daha kolay, ölçeklenebilir ve düşük maliyetli hale geldiği vurgulanıyor. Bununla birlikte, ekonomik baskıların artmasıyla iş gereklilikleri ve insanların taşıyabileceği iş yükü arasındaki farkın büyüdüğü ifade ediliyor. Bu durum, işletmelerin yapay zekayı en verimli şekilde kullanma gerekliliğini daha görünür hale getiriyor. Raporun önemli bulgularından bazıları ise şöyle sıralanıyor:

Verimliliği artırma amacıyla dijital iş gücüne yönelen iş liderlerinin %82’si, önümüzdeki 12-18 ay içerisinde yapay zeka tabanlı çözümleri devreye almayı planlıyor. Ayrıca iş liderlerinin %53’ü, üretkenlikte bir artış beklediklerini belirtirken, çalışanların ve yöneticilerin %80’i ise artan talepleri karşılayacak zamanı ve gücü bulamadıklarını ifade ediyor. E-posta yanıtlama, çevrimiçi toplantı ve sohbetlere katılma gibi aktivitelerin, çalışanların odaklanmasını ve değer yaratan işler üretmesini engellediği kaydediliyor.

Rapor, yapay zeka aracıları ile birlikte tamamen otomatik bir iş modeline geçişi de ele alıyor. İşletmelerin, hiyerarşik yapıdan uzaklaşarak insan ve aracı ekiplerle daha dinamik ve sonuç odaklı bir yapı geliştirmeye yöneldiği görülüyor. Liderlerin %46’sı, özellikle müşteri hizmetleri, pazarlama ve ürün geliştirme süreçlerinde iş akışlarını yapay zeka aracılarıyla tam anlamıyla otomatikleştirdiklerini belirtiyor.

İnsan ve aracı ekiplerin yeni bir norm haline gelmesi, organizasyonların otomasyon ile insan etkileşimi arasındaki dengeleri yeniden gözden geçirmesini gerektiriyor. Bu süreçte, liderler ekiplerindeki insan ve aracı oranlarını değerlendirmek için kritik sorular sormaya yöneliyor.

Yıllık raporda ayrıca daha fazla sayıda profesyonelin yapay zeka aracılarını günlük rollerinin bir parçası olarak benimsediği belirtiliyor. Bu durum, çalışanların, yapay zeka araçlarını yaratma ve yönetme konusunda yeni bir model içerisinde “aracı yöneticisi” rolüne dönüştüğünü ortaya koyuyor.

İş liderlerinin, önümüzdeki beş yıl içinde ekiplerin sorumlulukları çerçevesinde yapay zeka aracılarını eğitmeye ve yönetmeye başlayacağı öngörülüyor. Ancak yapay zeka benimseme oranında liderler ile çalışanlar arasında belirgin bir fark gözlemleniyor. Liderlerin %67’si bu konuda bilgi sahibi olduklarını belirtirken, çalışanlar arasında bu oran %40 olarak öne çıkıyor.

Benzer şekilde iş liderlerinin %79’u yapay zekanın kariyerlerine katkıda bulunacağını düşünürken, çalışanların sadece %67’si aynı görüşü paylaşıyor. Rapor verileri, iş dünyasında yapay zeka teknolojilerinin benimsenmesi için organizasyonların eğitim ve yetkinlik geliştirme konularında acilen harekete geçmesi gerektiğini göstermektedir.

Rapor hakkında değerlendirmelerini paylaşan Microsoft Türkiye Genel Müdürü Levent Özbilgin, “Bu yılki

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu