Mevsimlik işçilerin zorlu mücadelesi: Mangal kömürü üretimi
Yozgat’ta geçimini mangal kömürü üretiminden sağlayan mevsimlik işçiler, zorlu çalışma koşullarına rağmen gece gündüz mesai yaparak geçim mücadelesi vermekteler.
Mardin’den Yozgat’ın Sorgun ilçesine bağlı Araplı kasabasına gelen mevsimlik işçiler, dağların eteklerine kurdukları çadırlarda aileleriyle birlikte ekmek mücadelesi veriyorlar. Atalarından gördükleri yöntemleri kullanarak mangal kömürü üreten işçiler, orman işletme müdürlüklerinin belirlediği bölgelerden topladıkları meşe odunlarını testere ve balta ile hazırlayarak mangal kömürüne dönüştürüyorlar. Kesilen meşe odunları kontrollü bir şekilde ocaklarda yakan işçiler, ardından soğutma işlemleri yapıyorlar. Bu süreç sonunda elde edilen meşe kömürleri kamyonlara yüklenip farklı illerdeki alıcılara gönderilerek satışa sunuluyor. Aileleriyle birlikte büyük bir emek harcayan mevsimlik işçiler, satışların aracılar tarafından belirlenmesinden ve alınan fiyatın düşük olmasından şikayetçi.
Mardin’den Yozgat’a gelen İslam Ay, 3 yıldır mangal kömürü ürettiklerini belirterek ailesiyle birlikte çalıştıklarını ve gece gündüz demeden üretim yapmaya devam ettiklerini söyledi. Ürettikleri mangal kömürünün kilogram fiyatının 21 ila 23 lira arasında değiştiğini belirten Ay, ürünlerini Türkiye’nin çeşitli yerlerine gönderdiklerini ifade etti.
Abdurrahman Ay ise mangal üretiminin zorlu bir süreç olduğunu vurgulayarak, 15-20 gün boyunca kesintisiz olarak ocak başında nöbet tuttuklarını dile getirdi. – YOZGAT