Teknoloji

Meta’nın Korsan Kitap İle Eğitilen AI Skandalı!


Meta, milyonlarca korsan kitap içeren büyük bir veri setini torrent aracılığıyla indirdiğini kabul etti ve bu verilerin yapay zeka modellerinin eğitiminde kullanıldığını belirtmişti.

Geçtiğimiz ay, Meta’nın LibGen ve Anna’s Archive isimli kaynaklardan toplamda 81,7 terabaytlık veri indirdiği ortaya çıktı. Daha önce LibGen üzerinden 80,6 terabayt veri indirdiğini açıklayan şirket, yapay zeka modellerinin korsan kitaplar üzerinden yasa dışı olarak eğitilmesi nedeniyle geçmişte dava edilmiştir. 8.500’den fazla yazar, Meta’nın LLaMa gibi dil modellerinin izin alınmadan kullanıldığını eleştirerek bir bildiriye imza atmıştır.

Yazarlar, Meta’nın geliştirdiği yapay zeka sistemlerinin telif hakkı olan eserleri izinsiz kullandığını belirterek, bu bağlamda şu maddeleri talep etti:

1. Telif hakkıyla korunan eserleri üretken yapay zeka programlarınızda kullanmak için önceden izin alın.
2. Üretken yapay zeka programlarındaki çalışmalar için yazarlara adil tazminat ödeyin.
3. Yapay zeka sistemlerinin sağladığı içerikler, mevcut yasaları ihlal etse de etmese de, eserlerin kullanımında yazarları adil bir şekilde tazmin edin.

Yıllardır devam eden bu tartışma, OpenAI’nin geliştirdiği ChatGPT aracılığıyla daha da alevlendi. ChatGPT, çeşitli kaynaklardan bilgi alarak eğitilen bir dil modeli olarak dikkat çekiyor. Ancak son dönemde açılan davalarda, bu kaynaklar arasında torrent ile elde edilen verilerin de bulunduğu belirtiliyor. Bu davalar, ünlü komedyen ve yazar Sarah Silverman ile yazarlar Christopher Golden ve Richard Kadrey’in de içinde bulunduğu yazarlar tarafından açıldı. Bu yazarlar hem ChatGPT’yi hem de Meta’yı telif hakkı ihlali nedeniyle dava etti.

Özellikle OpenAI’ya karşı açılan davanın temel konusu, ChatGPT’nin yazarların kitaplarını özetlemesi eylemi. Yazarlar, bu durumun telif haklarını ihlal ettiğini savunuyor. Meta’ya yönelik ayrı bir davada ise, yazarların eserlerinin LLaMA dil modelinin eğitiminde kullanıldığını ifade etmektedirler. Her iki dava kapsamında da yazarlar, telif hakkı ile korunan eserlerinin bu şirketlerin yapay zeka modellerinde eğitim materyali olarak kullanılmasına izin vermediklerini vurgulayarak, yasal tazminatlar istemişlerdir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu